Gruszki na zimę mojej babci
Czy pamiętasz smak domowych konfitur z dzieciństwa? Głównie zimową odmianę smakuostrego deseru, pełnego aromatu i słodkości świeżych gruszek? Właśnie taki jest ten klasyczny przepis na Gruszki na zimę mojej babci. Własnoręcznie przebranymi gruszkami, ugotowanymi do perfekcji i zaprawionymi specjalnymi składnikami, możemy cieszyć się przez całą zimę. Jeśli szukasz autentycznej receptury na gruszki na zimę w słoikach, ten przepis jest dla Ciebie. Każdy kęs przypomni Ci ciepłe dni lata, a pieczołowitość przepisu jest gwarancją tandetnej domowej jakości. Wypróbuj ten przepis i poczuj, jak przepiękne mogą być zwykłe gruszki do słoików.
Piotr Zieliński
Składniki:
- cukier – 4 łyżki na jeden słoik o pojemności 900ml
- gruszki – dowolna ilość
- słoiki
Gruszki na zimę mojej babci – jak zrobić?
- Przygotowujemy słoiki: myjemy i dopasowujemy zakrętki. Osuszamy.
- Obieramy umyte gruszki, kroimy na 4 części i wydrążamy.
- Gruszki ciasno układamy w słoikach. W zależności od wielkości słoika przypada 4 łyżki cukru na 900ml słoik. Wsypujemy. Gdy wsypiemy już cukier zalewamy surową lub wcześniej zagotowaną zimną wodą (ale nie po brzegi). Wycieramy do sucha brzegi słoika i wieczka, zakręcamy.
- Wkładamy słoiki do garnka i zalewamy na wysokość dolnej części zakrętki – by łatwo było je wyjąć. Stawiamy na gaz i gotujemy 10 minut od zagotowania. Następnie wyjmujemy słoiki i stawiamy je wieczkiem do dołu. Kolejne słoiki wstawiamy do gorącej wody tzn wcześniej używanej.
Gotowe!
Gruszki na zimę mojej babci – dodatkowe informacje
Na słoik po dżemie przypadają 2 łyżki cukru, a na słoik 500ml 3 łyżki cukru. W zależności od tego jakie ilości cukru preferujemy to ilość tą zmniejszamy lub zwiększamy.