Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą

Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą

Ciesz się smakiem lata dzięki temu przepisowi na grillowanego steka z tuńczyka w towarzystwie odżywczej sałatki z komosą ryżową i rukolą! Ten wykwintny i elegancki posiłek sprawia, że codzienna kolacja w domu staje się wyjątkowym doświadczeniem kulinarnym. Mityczne połączenie soczystego tuńczyka grillowanego, delikatnej, lekko orzechowej komosy ryżowej i pikantnej rukoli, tworzy niesamowite danie pełne różnorodności smaków i konsystencji. Sympatycy zdrowego, ale zarazem smacznego jedzenia z pewnością się nim zainteresują. Jest to danie, które łączy w sobie prostotę, elegancję i niezwykły smak.

Składniki:

  • Steki z tuńczyka:
    • 2 świeże steki z tuńczyka (każdy po ok. 200 g)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól (do smaku)
    • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sałatka:
    • 1/2 szklanki komosy ryżowej
    • 50 g rukoli
    • 1/2 strąka czerwonej papryki
    • 12 pomidorów koktajlowych
    • 2 łyżki ziaren słonecznika
    • 3 łyżki oleju sezamowego
    • sól (do smaku)
    • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą – jak zrobić?

  1. 1.

    Sałatka: Komosę zalać 250 ml wody i dodać szczyptę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 15 minut. Ugotowaną komosę całkowicie wystudzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Rukolę umyć i osuszyć. Do rukoli dodać komosę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i ziarna słonecznika. Sałatkę przed podaniem polać olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

  2. 2.

    Steki: Steki wyjąć z lodówki minimum godzinę przed planowanym czasem grillowania. Posmarować oliwą, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do przegryzienia na ok. 30 minut. Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut. Podawać z sałatką.

Porady – dodatkowe informacje

Steki z tuńczyka grilluje się krótko na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Czas grillowania zależy od grubości steka, a nie jego wielkości. Mięso powinno być różowe w środku, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Ważne jest, aby tuńczyk nie był zbyt „przeciągnięty”, ponieważ wtedy może być suchy i niesmaczny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowany stek z tuńczyka
Następny przepis: Grilowane dwukolorowe banany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode