Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą
Składniki:
- Steki z tuńczyka:
- 2 świeże steki z tuńczyka (każdy po ok. 200 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sałatka:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 50 g rukoli
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 12 pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki oleju sezamowego
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą – jak zrobić?
-
1.
Sałatka: Komosę zalać 250 ml wody i dodać szczyptę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 15 minut. Ugotowaną komosę całkowicie wystudzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Rukolę umyć i osuszyć. Do rukoli dodać komosę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i ziarna słonecznika. Sałatkę przed podaniem polać olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
-
2.
Steki: Steki wyjąć z lodówki minimum godzinę przed planowanym czasem grillowania. Posmarować oliwą, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do przegryzienia na ok. 30 minut. Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut. Podawać z sałatką.
Porady – dodatkowe informacje
Steki z tuńczyka grilluje się krótko na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Czas grillowania zależy od grubości steka, a nie jego wielkości. Mięso powinno być różowe w środku, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Ważne jest, aby tuńczyk nie był zbyt „przeciągnięty”, ponieważ wtedy może być suchy i niesmaczny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowany stek z tuńczyka
Następny przepis: Grilowane dwukolorowe banany