GRILLOWANA PAPRYKA po ŚRÓDZIEMNOMORSKU

GRILLOWANA PAPRYKA po ŚRÓDZIEMNOMORSKU

Każdy miłośnik kuchni śródziemnomorskiej pokocha nasz przepis na grillowaną paprykę po śródziemnomorsku. To prosty i pyszny sposób na szybkie danie, które doskonale sprawdzi się na letnim grillu. To także smakowita alternatywa dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe danie z piekarnika. Grillowana papryka to prawdziwa uczta dla podniebienia – jest soczysta, słodka i pełna aromatycznych przypraw. Idealna jak na salatkę, przekąskę lub dodatek do głównego dania. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem grillowania, przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące może być przygotowanie tej pysznej papryki z grilla.

Składniki:

  • 3 duże, soczyste czerwone lub żółte papryki
  • ok. 10 filecików anchois
  • garść zielonych oliwek
  • kapary (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeża pietruszka
  • sól

Grillowana papryka po śródziemnomorsku – jak zrobić?

  1. 2 papryki dokładnie umyć, a następnie ułożyć na blaszce (najlepiej wyłożonej folią aluminiową). Skropić oliwą i dłońmi rozsmarować ją po całej papryce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-45 min. Najlepiej włączyć funkcję grilla i umieścić blaszkę jak najwyżej. Skórka papryki powinna się lekko przypalć. W czasie pieczenia 1-2 razy odwrócić papryki, w ten sposób przypiecze się ze wszystkich stron.
  2. Upieczoną paprykę wyciągnąć z piekarnika i szczelnie!!! przykryć folią aluminiową lub wsadzić papryki do papierowego worka (np. po chlebie) i szczelnie zamknąć, a następnie pozostawić, aby papryka przestygła. Ta faza jest bardzo ważna, folia (torba) sprawi, że skórka papryki odejdzie od miąższu i będzie bardzo łatwo ją obrać.
  3. Przestudzone papryki obrać dłońmi ze skórki.
  4. Paprykę pokroić na dość szerokie paski.
  5. W misce wymieszać paprykę z wypestkowanymi i pokrojonymi oliwkami, kaparami, rozdrobnionymi filecikami anchoi, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem (przekrojonym na pół, ma jedynie oddać swój aromat) i ok. 4 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą.
  6. Przykryć i włożyć do lodówki na min. 1 godz., żeby smaki się przegryzły.
  7. Wyjąć z lodówki godzinę przed spożyciem i usunąć czosnek. Podawać ze świeżym pieczywem lub na włoskiej grzance (bruschetta). Idealny dodatek do serów i wędlin. Polecam gorąco!

Buon Appetito!

xxxx – dodatkowe informacje

Jak grillować paprykę, papryka z piekarnika, grillowana papryka, papryka z grilla

Paprykę można ugrillować na tradycyjnym grillu, a następnie zawinąć szczelnie w folię lub papierową torbę i postępować zgodnie z przepisem. Papryka przygotowana w ten sposób jest lekko mięsista, soczysta, a dzięki temu, że obrana ze skórki, jest lekko strawna. Paprykę piec/grillować w całości (nie oczyszczać z nasion), w ten sposób nie wypłynie z niej sok i będzie smaczniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowana kaszanka z jabłkiem i cebulką
Następny przepis: Grillowana pierś w marynacie jogurtowo-czosnkowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode