GRILLOWANA PAPRYKA po ŚRÓDZIEMNOMORSKU
Każdy miłośnik kuchni śródziemnomorskiej pokocha nasz przepis na grillowaną paprykę po śródziemnomorsku. To prosty i pyszny sposób na szybkie danie, które doskonale sprawdzi się na letnim grillu. To także smakowita alternatywa dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe danie z piekarnika. Grillowana papryka to prawdziwa uczta dla podniebienia – jest soczysta, słodka i pełna aromatycznych przypraw. Idealna jak na salatkę, przekąskę lub dodatek do głównego dania. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem grillowania, przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące może być przygotowanie tej pysznej papryki z grilla.
admin
Składniki:
- 3 duże, soczyste czerwone lub żółte papryki
- ok. 10 filecików anchois
- garść zielonych oliwek
- kapary (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- świeża pietruszka
- sól
Grillowana papryka po śródziemnomorsku – jak zrobić?
- 2 papryki dokładnie umyć, a następnie ułożyć na blaszce (najlepiej wyłożonej folią aluminiową). Skropić oliwą i dłońmi rozsmarować ją po całej papryce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-45 min. Najlepiej włączyć funkcję grilla i umieścić blaszkę jak najwyżej. Skórka papryki powinna się lekko przypalć. W czasie pieczenia 1-2 razy odwrócić papryki, w ten sposób przypiecze się ze wszystkich stron.
- Upieczoną paprykę wyciągnąć z piekarnika i szczelnie!!! przykryć folią aluminiową lub wsadzić papryki do papierowego worka (np. po chlebie) i szczelnie zamknąć, a następnie pozostawić, aby papryka przestygła. Ta faza jest bardzo ważna, folia (torba) sprawi, że skórka papryki odejdzie od miąższu i będzie bardzo łatwo ją obrać.
- Przestudzone papryki obrać dłońmi ze skórki.
- Paprykę pokroić na dość szerokie paski.
- W misce wymieszać paprykę z wypestkowanymi i pokrojonymi oliwkami, kaparami, rozdrobnionymi filecikami anchoi, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem (przekrojonym na pół, ma jedynie oddać swój aromat) i ok. 4 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą.
- Przykryć i włożyć do lodówki na min. 1 godz., żeby smaki się przegryzły.
- Wyjąć z lodówki godzinę przed spożyciem i usunąć czosnek. Podawać ze świeżym pieczywem lub na włoskiej grzance (bruschetta). Idealny dodatek do serów i wędlin. Polecam gorąco!
Buon Appetito!
xxxx – dodatkowe informacje
Jak grillować paprykę, papryka z piekarnika, grillowana papryka, papryka z grilla
Paprykę można ugrillować na tradycyjnym grillu, a następnie zawinąć szczelnie w folię lub papierową torbę i postępować zgodnie z przepisem. Papryka przygotowana w ten sposób jest lekko mięsista, soczysta, a dzięki temu, że obrana ze skórki, jest lekko strawna. Paprykę piec/grillować w całości (nie oczyszczać z nasion), w ten sposób nie wypłynie z niej sok i będzie smaczniejsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowana kaszanka z jabłkiem i cebulką
Następny przepis: Grillowana pierś w marynacie jogurtowo-czosnkowej