Granola domowa z patelni
Jesteśmy pewni, że pokochacie ten przepis na domową granolę z patelni. To wyjątkowo łatwe danie jest doskonałym rozwiązaniem na szybkie i zdrowe śniadanie lub przekąskę. Dzięki przygotowaniu granoli w domu, mamy pełną kontrolę nad tym, co do niej trafia, co pozwala na stworzenie idealnej mieszanki pod względem smaku i wartości odżywczych. Domowa granola z patelni to fantastyczna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Sprawdź nasz przepis i odkryj jej bogaty, chrupiący smak! Czy może być coś lepszego, niż domowej roboty granola zapachniająca cynamonem i miodem prosto z patelni?
admin
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu albo cukru
- 100 g nasion słonecznika
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g płatków migdałowych
- Granola domowa z patelni – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzać mocno masło i miód.
- Dodać pestki słonecznika.
- Smażyć i mieszać.
- Dodać płatki owsiane.
- Dalej smażyć i mieszać, aż płatki nabiorą pięknego złotego koloru.
- Przełożyć do salaterki.
- Dodać rodzynki, orzechy laskowe (rozbite, ale dość grube), płatki migdałowe.
- Wszystko wymieszać.
- Przełożyć do słoja lub pudełka.
- Systematycznie zajadać na śniadanie z jogurtem.
- Smacznego.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać mocno masło i miód. Dodać pestki słonecznika. Smażyć i mieszać. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć i mieszać, aż płatki nabiorą pięknego złotego koloru. Przełożyć do salaterki i dodać rodzynki, orzechy laskowe (rozbite, ale dość grube), płatki migdałowe. Wszystko wymieszać. Przełożyć do słoja lub pudełka. Systematycznie zajadać na śniadanie z jogurtem. Smacznego.
Granola domowa z patelni – dodatkowe informacje
Oczywiście można dodać inne suszone owoce. Mogą być jabłka, gruszki, śliwki itd. Do porcji śniadaniowej można dodać świeże sezonowe owoce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grahamki z siemieniem lnianym
Następny przepis: Gratin dauphinois( zapiekanka z ziemniaków)kuchnia francuska