Granola domowa z patelni

Granola domowa z patelni

Jesteśmy pewni, że pokochacie ten przepis na domową granolę z patelni. To wyjątkowo łatwe danie jest doskonałym rozwiązaniem na szybkie i zdrowe śniadanie lub przekąskę. Dzięki przygotowaniu granoli w domu, mamy pełną kontrolę nad tym, co do niej trafia, co pozwala na stworzenie idealnej mieszanki pod względem smaku i wartości odżywczych. Domowa granola z patelni to fantastyczna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Sprawdź nasz przepis i odkryj jej bogaty, chrupiący smak! Czy może być coś lepszego, niż domowej roboty granola zapachniająca cynamonem i miodem prosto z patelni?

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu albo cukru
  • 100 g nasion słonecznika
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g płatków migdałowych
  1. Granola domowa z patelni – jak zrobić?
    1. Na patelni rozgrzać mocno masło i miód.
    2. Dodać pestki słonecznika.
    3. Smażyć i mieszać.
    4. Dodać płatki owsiane.
    5. Dalej smażyć i mieszać, aż płatki nabiorą pięknego złotego koloru.
    6. Przełożyć do salaterki.
    7. Dodać rodzynki, orzechy laskowe (rozbite, ale dość grube), płatki migdałowe.
    8. Wszystko wymieszać.
    9. Przełożyć do słoja lub pudełka.
    10. Systematycznie zajadać na śniadanie z jogurtem.
  2. Smacznego.

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać mocno masło i miód. Dodać pestki słonecznika. Smażyć i mieszać. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć i mieszać, aż płatki nabiorą pięknego złotego koloru. Przełożyć do salaterki i dodać rodzynki, orzechy laskowe (rozbite, ale dość grube), płatki migdałowe. Wszystko wymieszać. Przełożyć do słoja lub pudełka. Systematycznie zajadać na śniadanie z jogurtem. Smacznego.

Granola domowa z patelni – dodatkowe informacje

Oczywiście można dodać inne suszone owoce. Mogą być jabłka, gruszki, śliwki itd. Do porcji śniadaniowej można dodać świeże sezonowe owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grahamki z siemieniem lnianym
Następny przepis: Gratin dauphinois( zapiekanka z ziemniaków)kuchnia francuska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode