gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką

gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką

Przygotuj się na zaproszenie smaków lata z naszym przepisem na gotowany sernik z brzoskwiniami. Ta słodka przyjemność zaskoczy cię swoją subtelnością i pysznym smakiem. Sernik, jako jedno z ulubionych ciast niejednego domu, w połączeniu z soczystymi brzoskwiniami stworzy wyjątkową kompozycję smakową. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak, dodajemy także odrobinę galaretki. Taki deser to idealna alternatywa dla tradycyjnych ciast i torcików. Na stole prezentuje się wyjątkowo apetycznie, a jego przygotowanie jest prostsze niż się wydaje. Na pewno zachwyci zarówno naszych gości, jak i nas samych. Sernik gotowany z brzoskwiniami to smaczna propozycja na każdą okazję.

Składniki:

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub dobrego serka „z wiaderka” musi być bardzo zwarty
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka, osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, następnie przekładamy je do formy 23x36cm i pieczemy 3 placki w temp 180 st C około 15-20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. 2.
    Masa serowa: Żółtka, cukier, masło i ser miksujemy w dużym garnku. Garnek stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut, do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Proszek budyniowy i mąkę mieszamy z mlekiem, wlewamy do garnka z masą serową i znów około 5 minut gotujemy stale mieszając aby się nic nie przypaliło. Zestawiamy z gazu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  3. 3.
    Gorącą masą serową przekładamy placki; wierzchni placek smarujemy cienką warstwą aby był lekko pokryty. Wstawiamy do lodówki. Jak przestygnie układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami.

Gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką – dodatkowe informacje

Do sernika możemy użyć sera z wiaderka jednak musi być sprawdzony dobrej jakości i zwarty, to ważne bo w przeciwnym razie może nie stężeć…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami
Następny przepis: Gotowany w kokilkach kawowy deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode