Gotowane kolby kukurydzy z masełkiem

Gotowane kolby kukurydzy z masełkiem

Gorące lato to idealna pora na gotowane kolby kukurydzy z masełkiem. Jest to danie niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczne i apetyczne. Kukurydza koński ząb to specjalna odmiana o słodkim i wyrazistym smaku, która sprawdzi się idealnie w tej roli. A jej cena w trakcie letnich miesięcy jest naprawdę atrakcyjna. Totałowa sielanka, pełna smaków i kolorów lata. Prosta kukurydza na parze staje się prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki dzięki dodatku aromatycznego masełka. Ta niewielkim kosztem potrawa to świetny dodatek do grilla, a także samodzielny, zdrowy posiłek. Stawiajmy na sezonowość i proste smaki.

Składniki:

  • 2-3 kolby kukurydzy oczyszczone z włókien lub mrożone
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • ok.1/2 szklanki mleka
  • woda

Gotowane kolby kukurydzy z masełkiem – jak zrobić?

  1. Najpierw zagotować wodę z cukrem, masłem i mlekiem.
  2. Po zagotowaniu włożyć kukurydzę.
  3. Gotować ją ok 15 minut do miękkości, chyba że trafi nam się kukurydza pastewna, wtedy ten czas nam się mocno przedłuży nawet do godziny.
  4. Po ugotowaniu posolić i polać stopionym masłem.
  5. W trakcie gotowania nie dodajemy soli!!!, bo od niej kukurydza dłużej się gotuje, twardnieje.

Jeżeli mamy tylko mały garnek a kukurydza nam się nie mieści, łatwiej będzie ją przełamać niż przekroić.

Słowa kluczowe: kukurydza koński ząb cena, kukurydza koński ząb

Porady – Dodatkowe informacje

UWAGA!!! / TAKĄ INFORMACJĘ ZNALAZŁAM W NECIE:

Nieraz uliczni przekupnie oferują nam zamiast kukurydzy, kolby jej pastewnej odmiany, tzw. końskiego zębu. Cóż? Też można zjeść, ale nie ma porównania z kukurydzą. Więc raczej nie dawajmy się nabierać. Koński ząb ma kolby wielkie, o grubych (podobnych do końskich zębów) nasionach. Kukurydza jadalna ma nasiona i kolby drobniejsze, delikatniejsze, bardziej miękkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gotowana pulpa z dyni
Następny przepis: Gotowane roladki z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode