Gotowane kolby kukurydzy z masełkiem
Gorące lato to idealna pora na gotowane kolby kukurydzy z masełkiem. Jest to danie niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczne i apetyczne. Kukurydza koński ząb to specjalna odmiana o słodkim i wyrazistym smaku, która sprawdzi się idealnie w tej roli. A jej cena w trakcie letnich miesięcy jest naprawdę atrakcyjna. Totałowa sielanka, pełna smaków i kolorów lata. Prosta kukurydza na parze staje się prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki dzięki dodatku aromatycznego masełka. Ta niewielkim kosztem potrawa to świetny dodatek do grilla, a także samodzielny, zdrowy posiłek. Stawiajmy na sezonowość i proste smaki.
admin
Składniki:
- 2-3 kolby kukurydzy oczyszczone z włókien lub mrożone
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- ok.1/2 szklanki mleka
- woda
Gotowane kolby kukurydzy z masełkiem – jak zrobić?
- Najpierw zagotować wodę z cukrem, masłem i mlekiem.
- Po zagotowaniu włożyć kukurydzę.
- Gotować ją ok 15 minut do miękkości, chyba że trafi nam się kukurydza pastewna, wtedy ten czas nam się mocno przedłuży nawet do godziny.
- Po ugotowaniu posolić i polać stopionym masłem.
- W trakcie gotowania nie dodajemy soli!!!, bo od niej kukurydza dłużej się gotuje, twardnieje.
Jeżeli mamy tylko mały garnek a kukurydza nam się nie mieści, łatwiej będzie ją przełamać niż przekroić.
Słowa kluczowe: kukurydza koński ząb cena, kukurydza koński ząb
Porady – Dodatkowe informacje
UWAGA!!! / TAKĄ INFORMACJĘ ZNALAZŁAM W NECIE:
Nieraz uliczni przekupnie oferują nam zamiast kukurydzy, kolby jej pastewnej odmiany, tzw. końskiego zębu. Cóż? Też można zjeść, ale nie ma porównania z kukurydzą. Więc raczej nie dawajmy się nabierać. Koński ząb ma kolby wielkie, o grubych (podobnych do końskich zębów) nasionach. Kukurydza jadalna ma nasiona i kolby drobniejsze, delikatniejsze, bardziej miękkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gotowana pulpa z dyni
Następny przepis: Gotowane roladki z indyka