Gorzkie domowe czekoladki

Gorzkie domowe czekoladki

Chcemy dziś podzielić się z Wami jednym z naszych ulubionych przepisów – gorzkie domowe czekoladki. Ten przepis jest znakomity na te wszystkie specjalne okazje, kiedy chcemy wręczyć bliskim coś niepowtarzalnego. Albo na te chwile, gdy po prostu pragniemy zaszaleć w kuchni i przygotować coś pysznego dla siebie. Bez obaw, czekoladki nie są trudne do wykonania. Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę cierpliwości i miłości do czekolady. I jak zawsze, najlepsze jest to, że mając przepis na domowe czekoladki, mamy pewność co do składników – bez dodatków, konserwantów i niespodzianek!

Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 30ml śmietanki

Gorzkie domowe czekoladki – jak zrobić?

  1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Bierzemy 3/4 rozdrobnionej czekolady i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekolada powinna być podgrzana do ok. 46 stopni. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut.
  2. Gdy nasza czekolada trochę ostygnie (do 30 stopni), stopniowo dodajemy pozostałą 1/4 czekolady.
  3. Ponownie podgrzewamy czekoladę w kąpieli wodnej. Czekolada nie może być podgrzana powyżej 55 stopni, a ta utemperowana do 32 stopni.
  4. Rozprowadzamy czekoladę pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i wkładamy do lodówki na 10 minut – czynność tę powtarzamy 2 razy.
  5. Odkładamy do miseczki ok. 60g czekolady.
  6. W osobnym naczyniu ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i dodajemy do niej odłożoną czekoladę. Całość mieszamy.
  7. Tak przygotowaną masę nakładamy do foremki z czekoladą.
  8. Całość zalewamy resztą czekolady, wygładzamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Słowa kluczowe: przepis na domowe czekoladki, czekoladki przepis

Gorzkie domowe czekoladki – dodatkowe informacje

Zostało ci czekolady i żal ci ją wyrzucić? Nie rób tego! Dodaj mleka i podgrzej. Ciesz się gorącą czekoladą. Jeżeli nadzienie na czekoladki byloby za gęste można dodać do niej więcej śmietanki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Góralski Przekładaniec - Maniok
Następny przepis: Gotowana i pieczona ogonówka z chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode