Gorące ciasto mleczne.
To jest przepis na ulubioną przekąskę do herbaty lub kawy – gorące ciasto mleczne. Ten przepis to idealne rozwiązanie dla tych, którzy poszukują komfortowego i słodkiego dodatku do swojego popołudniowego relaksu. Ciasto mleczne jest nie tylko pyszne, ale i niesamowicie łatwe do przygotowania. Aksamitna konsystencja, delikatny mleczny smak i cudowny aromat sprawią, że pokochasz to ciasto od pierwszego kęsa. Niezależnie od okazji, to ciasto z pewnością zadowoli każdego łasucha. Bez względu na to, czy jesteś początkującym kucharzem, czy doświadczonym szefem kuchni, ten przepis na ciasto mleczne na pewno Cię zaskoczy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Blaszka 24×28 cm
- 4 jajka – L
- 1 szczypta soli
- 250 g cukru
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 ml mleka
- 70 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Gorące ciasto mleczne – jak zrobić?
- Do miski wbij całe jajka, użyłam większych jajek (L). Wsyp szczyptę soli, wsyp cukier. Całość ubij mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wsyp połowę do masy jajecznej i wymieszaj trzepaczką rózgową tylko do połączenia.
- Do rondelka wlej mleko, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz wsyp opakowanie cukru waniliowego. Całość podgrzej na małym ogniu, póki masło się nie roztopi, następnie rondelek ściągnij z palnika.
- Wlej część ciepłego mleka do ciasta, wsyp resztę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową. Następnie wlej resztę ciepłego mleka i ponownie wymieszaj.
- Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość rzadkie – takie ma być.
- Piecz w temperaturze 180 °C, na funkcji góra-dół, bez termoobiegu ok. 40 min.
- Gotowe ciasto po przestygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam serdecznie na filmik z przygotowania ciasta, zachęcam do subskrypcji kanału.
Gorące ciasto mleczne – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gorąca czekolada z cynamonem i chili
Następny przepis: Gorąca czekolada z pomarańczą