Gomashio – japońska sól sezamowa
Przygotowanie własnego Gomashio – japońskiej soli sezamowej, to prosty i satysfakcjonujący proces, który sprawi, że posypki do sałatek i potrawy będą wyglądały i smakowały wyjątkowo. Gomashio, jest to smaczny i zdrowszy substytut zwykłej soli, składający się z tostowanych nasion sezamu i morskiej soli, jest często używany w kuchni japońskiej, zwłaszcza w dietach makrobiotycznych. Dzięki swojemu bogatemu smakowi i lekko chrupiącej konsystencji, gomashio jest idealnym dodatkiem do takich potraw jak ryż, warzywa, a nawet do pieczywa. Ciekawostką jest, że gomashio często stosuje się jako remedium na nadmierną kwasowość żołądka.
admin
Składniki:
- 10 łyżek nasion sezamu
- 1 łyżeczka soli morskiej
Gomashio – japońska sól sezamowa – jak zrobić?
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól, chwilę prażymy.
- Dodajemy sezam. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor.
- Po uprażeniu przesypujemy do miski i odstawiamy do przestudzenia.
- Następnie ucieramy w moździerzu.
- Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka.
Gomashio – dodatkowe informacje
Gomashio używa się zamiast tradycyjnej soli. Przyrządzone z sezamem jest cennym źródłem wapnia, poza tym sezam zaliczany jest do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom. Przyprawę prócz sezamu możemy przygotować również z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika. Proporcje soli, które dodajemy to 1:6, 1:8 lub 1:10 wedle własnego smaku i uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka pieczona
Następny przepis: Gorąca czekolada z cynamonem i chili