Gomashio - japońska sól sezamowa

Gomashio – japońska sól sezamowa

Przygotowanie własnego Gomashio – japońskiej soli sezamowej, to prosty i satysfakcjonujący proces, który sprawi, że posypki do sałatek i potrawy będą wyglądały i smakowały wyjątkowo. Gomashio, jest to smaczny i zdrowszy substytut zwykłej soli, składający się z tostowanych nasion sezamu i morskiej soli, jest często używany w kuchni japońskiej, zwłaszcza w dietach makrobiotycznych. Dzięki swojemu bogatemu smakowi i lekko chrupiącej konsystencji, gomashio jest idealnym dodatkiem do takich potraw jak ryż, warzywa, a nawet do pieczywa. Ciekawostką jest, że gomashio często stosuje się jako remedium na nadmierną kwasowość żołądka.

Składniki:

  • 10 łyżek nasion sezamu
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Gomashio – japońska sól sezamowa – jak zrobić?

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól, chwilę prażymy.
  2. Dodajemy sezam. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor.
  3. Po uprażeniu przesypujemy do miski i odstawiamy do przestudzenia.
  4. Następnie ucieramy w moździerzu.
  5. Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka.

Gomashio – dodatkowe informacje

Gomashio używa się zamiast tradycyjnej soli. Przyrządzone z sezamem jest cennym źródłem wapnia, poza tym sezam zaliczany jest do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom. Przyprawę prócz sezamu możemy przygotować również z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika. Proporcje soli, które dodajemy to 1:6, 1:8 lub 1:10 wedle własnego smaku i uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Golonka pieczona
Następny przepis: Gorąca czekolada z cynamonem i chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode