Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż chrupiąca, soczysta golonka z grilla, podawana z autentycznym dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie? To właśnie jest propozycja przepisu, który idealnie sprawdzi się podczas letnich grillów. Golonka z grilla to klasyka polskiej kuchni, której nie można przeoczyć. Połączenie jej z wyjątkowym sosem i chrzanowymi ziemniakami to prawdziwe cudo. Ten aromatyczny, smakowity zestaw zaspokoi apetyt każdego wielbiciela mięsnych przysmaków. Doświadczenie eksplozji smaku, jaką oferuje ten przepis gwarantowane!
admin
Składniki:
- 2 małe golonki wieprzowe
- Marynata:
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 1 szklanka ciemnego piwa
- ½ szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu
- Dip grillowy:
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 3 ogórki kiszone
- 1 łyżka ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Ziemniaki w chrzanie:
- 4 młode ziemniaki
- Masło
- Liście chrzanu
- Przyprawa do ziemniaków
- Sól do smaku
Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie – jak zrobić?
-
MARYNATA:
Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać, tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. -
DIP GRILLOWY:
Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. -
ZIEMNIAKI W CHRZANIE:
Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko. Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.
Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie – dodatkowe informacje
Rady: Aby skrócić czas grillowania golonek, można je lekko obgotować dopiero potem włożyć w marynatę i grillować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka w piwie z warzywami
Następny przepis: Golonki indycze pieczone w piwie