Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż chrupiąca, soczysta golonka z grilla, podawana z autentycznym dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie? To właśnie jest propozycja przepisu, który idealnie sprawdzi się podczas letnich grillów. Golonka z grilla to klasyka polskiej kuchni, której nie można przeoczyć. Połączenie jej z wyjątkowym sosem i chrzanowymi ziemniakami to prawdziwe cudo. Ten aromatyczny, smakowity zestaw zaspokoi apetyt każdego wielbiciela mięsnych przysmaków. Doświadczenie eksplozji smaku, jaką oferuje ten przepis gwarantowane!

Składniki:

  • 2 małe golonki wieprzowe
  • Marynata:
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu
  • Dip grillowy:
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • Ziemniaki w chrzanie:
  • 4 młode ziemniaki
  • Masło
  • Liście chrzanu
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Sól do smaku

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie – jak zrobić?

  1. MARYNATA:
    Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać, tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu.
  2. DIP GRILLOWY:
    Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. ZIEMNIAKI W CHRZANIE:
    Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko. Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie – dodatkowe informacje

Rady: Aby skrócić czas grillowania golonek, można je lekko obgotować dopiero potem włożyć w marynatę i grillować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Golonka w piwie z warzywami
Następny przepis: Golonki indycze pieczone w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode