GNOCCHI ZIEMNIACZANE –WŁOSKIE KLUSECZKI (GNOCCHI di PATATE)

GNOCCHI ZIEMNIACZANE –WŁOSKIE KLUSECZKI (GNOCCHI di PATATE)

Włoska kuchnia to coś więcej niż tylko pizza i spaghetti. Tym razem przenosimy się do serca Włoch, aby odkryć tradycyjny przepis na gnocchi di patate – kuszące kluseczki ziemniaczane znane i uwielbiane nie tylko we Włoszech. Te małe kluski o delikatnej strukturze i delikatnym smaku ziemniaków to prawdziwa gratka dla miłośników włoskich dań. Gnocchi di patate, dosłownie oznaczające „kluchy ziemniaczane”, są zarówno prostymi, jak i komfortowymi potrawami, które nadają się na obiad lub kolację. To prawdziwe wcielenie włoskiej kuchni domowej, z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
  • ok. 200-300 gramów mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Gnocchi ziemniaczane – włoskie kluseczki (gnocchi di patate) – jak zrobić?

  1. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
  2. Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek. Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować 'kluseczki’.
  3. Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka (Ø ok. 2 cm), a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 2-3 cm.
  4. Teraz należy nadać 'kluseczom’ charakterystyczny karbowany kształt, dzięki temu gnocchi lepiej połączą się z sosem. Ten kształt można uzyskać na dwa sposoby: 1- używając widelca, 2 używając specjalnego drewnianego 'grzebienia’ (możesz zobaczyć go na zdjęciu dodanym przy moim przepisie na Garganelli). Sposób za pomocą widelca: W lewej ręce trzymaj widelec. Prawą weź kawałek ciasta, połóż na widelcu, przycisnij kciukiem i przesuń w kierunku końca, tak żeby na klusce powstały rowki. Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca, zdejmij. Dla ciekawych sposób za pomocą 'grzebienia’: Połóż uformowany wstępnie kawałek ciasta na grzebieniu, przyłóż do niego palec, delikatnie przyciśnij i przetocz kluskę wzdłuż urządzenia, tak żeby na kluseczce odbiły się kreseczki.
  5. Gotowe gnocchi wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyciągnij łyżką cedzakową i gotowe. Podawaj z ulubionym sosem. Przepisy na sosy już niedługo zamieszczę wśród moich przepisów.

GNOCCHI ZIEMNIACZANE – DODATKOWE INFORMACJE

Nigdy nie gotuj ziemniaków dzień wcześniej. Zmienią swój smak i konsystencję, a gnocchi nie będą takie dobre jak z świeżo ugotowanych tego samego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gofry bez jajek
Następny przepis: Gofry belgijskie – na drożdżach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode