GNOCCHI z SOSEM GRZYBOWYM (GNOCCHI con FUNGHI)
Składniki:
- gnocchi:
1 kilogram ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
ok. 200-300 gram mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
- sos grzybowy:
400 gram pieczarek
1 prawdziwek (opcjonalnie) – może być mrożony
1 kostka rosołowa grzybowa
200 ml słodkiej śmietany
1 ząbek czosnku
natka z pietruszki
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
Gnocchi z sosem grzybowym (gnocchi con funghi) – jak zrobić?
- Przygotuj gnocchi. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
- Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka ( Ø ok. 2 cm), a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 2-3 cm.
Teraz należy nadać ‘kluseczom’ charakterystyczny karbowany kształt, dzięki temu gnocchi lepiej połączą się z sosem. Ten kształt najlepiej uzyskać używając widelca.
W lewej ręce trzymaj widelec. Prawą weź kawałek ciasta, połóż na widelcu, przycisnij kciukiem i przesuń w kierunku końca, tak żeby na klusce powstały rowki. Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca, zdejmij. Gnocchi układaj w odstępach na wysypanej mąką stolnicy lub blacie.
- Przygotuj sos.
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plaserki. Ja do sosu pieczarkowego dodaję zawsze przynajmniej 1 małego drobno pokrojonego prawdziwka, nadaje on wspaniałego grzybowego smaku całej potrawie. Na głębokiej patelni rozgrzej ok. 4 łyżek oliwy z 1 ząbkiem czosnku (w całości). Następnie dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu (bez przykrycia) przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, dodaj kostkę grzybową, przykryj patelnię i duś, aż grzyby będą gotowe (max. 10 min). Jeżeli w czasie duszenia grzyby puściły dużo soku, odbierz ten sok do miseczki (może później się przydać), a czosnek wyrzuć. Dodaj śmietanę i całość zagotuj. Sos musi być dość rzadki, po dodaniu gnocchów wszystko zgęstnieje.
- Teraz ugotuj gnocchi. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 minutę, wyciągnij łyżką cedzakową i wkładaj bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu grzybowego. Włącz jeszcze na chwilkę palnik pod patelnią z sosem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zaczekaj, aż gnocchi pochłoną trochę sosu, a smaki się przegryzą. Teraz w miarę potrzeby możesz dodać sok z grzybów, który wcześniej odłożyłaś. Wymieszaj wszystko delikatnie i podawaj.
Buon Appetito.
GNOCCHI z SOSEM GRZYBOWYM (GNOCCHI con FUNGHI) – dodatkowe informacje
Nigdy nie gotuj ziemniaków dzień wcześniej. Zmienią swój smak i konsystencję i gnocchi nie będą takie dobre jak ze świeżych ugotowanych tego samego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gnocchi z kurczakiem w szpinakowo - serowym sosie
Następny przepis: Gofry belgijskie