Gnocchi z kurczakiem w szpinakowo – serowym sosie
Gnocchi z kurczakiem w szpinakowo-serowym sosie to danie, które porywa smakiem i aromatem. Włoskie klasyki w nowoczesnym ujęciu dostarczą wyjątkowych doznań kulinarnych. Połączenie mięciutkich klusek gnocchi, soczystego kurczaka i bogatego smaku szpinakowo-serowego sosu stworzy prawdziwie niepowtarzalną kompozycję smaków. Ta kompozycja jest zarówno sycąca, jak i zdrowa. Właśnie dlatego, gnocchi z sosem szpinakowym to idealne rozwiązanie na rodzinny obiad lub specjalną okazję. Ta olśniewająca potrawa, wzbogaca tradycyjne danie włoskie o niezwykłe połączenie składników, które przyprawią każdego o kulinarne zachwyt.
admin
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka / indyka
- 600 g klusek – gnocchi
- 1 cebula
- 250 ml bulionu
- 500 ml mleka
- 400 g mrożonego szpinaku
- 200 g startego sera żółtego
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Gnocchi z kurczakiem w szpinakowo – serowym sosie – jak zrobić?
- Kurczaka pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, drobno pokroić.
- Olej rozgrzać na patelni, dodać kurczaka. Usmażyć na złoty kolor.
- Dodać cebulę, chwilę podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.
- Kurczaka posypać mąką, wymieszać.
- Zalać bulionem i mlekiem.
- Dodać mrożone liście szpinaku – gotować ok 2 min.
- Dodać 150 g sera żółtego, rozmieszać do momentu roztopienia.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Do sosu dodać gnocchi, zagotować.
- Mieszankę przełożyć do formy do zapiekania.
- Po wierzchu posypać resztą sera żółtego.
- Zapiec ok 30 min. w 175 stopniach.
Słowa kluczowe: gnocchi z sosem szpinakowym
Gnocchi z kurczakiem w szpinakowo – serowym sosie – dodatkowe informacje
Zamiast fileta z kurczaka można użyć mięsa z indyka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami
Następny przepis: GNOCCHI z SOSEM GRZYBOWYM (GNOCCHI con FUNGHI)