Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane
Gnocchi di patate, włoskie kluseczki ziemniaczane, to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie możemy przygotować w kuchni włoskiej. Idealnie nadają się na ciepły, rodzinny obiad czy elegancką kolację. Ten przepis na gnocchi ziemniaczane jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości i czasu. Przygotowany z najwyższej jakości składników, potrafi oczarować swoim delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją. Kluski gnocchi są doskonałe pod każdym względem – zarówno dla tradycjonalistów, jak i dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Ugotuj je raz, a z pewnością będą często gościły na Twoim stole. Bez względu na to, jakie sosy lub dodatki wybierzesz, gnocchi zawsze będą smakować wyśmienicie.
admin
Składniki:
- (około 6 porcji)
- 1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych)
- około 150g mąki pszennej + mąka do podsypania
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli (płaskie)
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować (*) w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Dodać mąkę, jajko, sól oraz pozostałe przyprawy do smaku. Całość szybko, ale dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części. Z każdej z nich zrolować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na 1-1,5 cm kawałki. Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki. (Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.) Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku – przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe: kluski gnocchi przepisGnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane to pyszne danie z kuchni włoskiej. Jeśli szukasz przepisu na kluski gnocchi, to koniecznie wypróbuj naszą propozycję!
Gnocchi di patate – dodatkowe informacje
(*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami
Następny przepis: GNOCCHI z SOSEM GRZYBOWYM (GNOCCHI con FUNGHI)