Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Gnocchi di patate, włoskie kluseczki ziemniaczane, to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie możemy przygotować w kuchni włoskiej. Idealnie nadają się na ciepły, rodzinny obiad czy elegancką kolację. Ten przepis na gnocchi ziemniaczane jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości i czasu. Przygotowany z najwyższej jakości składników, potrafi oczarować swoim delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją. Kluski gnocchi są doskonałe pod każdym względem – zarówno dla tradycjonalistów, jak i dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Ugotuj je raz, a z pewnością będą często gościły na Twoim stole. Bez względu na to, jakie sosy lub dodatki wybierzesz, gnocchi zawsze będą smakować wyśmienicie.

Składniki:

  • (około 6 porcji)
  • 1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych)
  • około 150g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli (płaskie)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować (*) w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Dodać mąkę, jajko, sól oraz pozostałe przyprawy do smaku. Całość szybko, ale dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części. Z każdej z nich zrolować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na 1-1,5 cm kawałki. Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki. (Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.) Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku – przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Słowa kluczowe: kluski gnocchi przepisGnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane to pyszne danie z kuchni włoskiej. Jeśli szukasz przepisu na kluski gnocchi, to koniecznie wypróbuj naszą propozycję!

Gnocchi di patate – dodatkowe informacje

(*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami
Następny przepis: GNOCCHI z SOSEM GRZYBOWYM (GNOCCHI con FUNGHI)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode