GNOCCHI alla SORRENTINA – Z SOSEM POMIDOROWYM i MOZZARELLĄ
Zanurzmy się w tradycyjne smaki południa Włoch z tym autentycznym przepisem na gnocchi alla sorrentina. Wyrafinowana kombinacja delikatnych kopytek z mozzarellą, otulonych bogatym sosem pomidorowym, to klasyka kuchni włoskiej, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Ta prostota smaków to kwintesencja stylu sorrentińskiego, z regionu Kampania. Kupując składniki, jak np. gnocchi w sklepie Biedronka, można łatwo odtworzyć ten klasyczny włoski obiad. Na końcu, zapieczony do złotego koloru, gnocchi alla sorrentina z mozzarellą i sosem pomidorowym, zapewni satysfakcję foodiesów na całym świecie.
admin
Składniki:
- na 2-3 porcje:
- 6 dojrzałych pomidorów koktajlowych
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 mozzarella
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
- na kluseczki- gnocchi:
- 0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
- ok.150g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Gnocchi alla sorrentina – z sosem pomidorowym i mozzarellą – jak zrobić?
- Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pomidorki (możesz przekroić je na połówki). Posól o podsmaż przez moment pod przykryciem. Teraz dodaj passatę pomidorową (przecier) i rozdrobnioną bazylię. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszając przez ok. 30-40 min.
- Mozzarelle pokrój w drobną kostkę.
-
Przygotuj gnocchetti. Ziemniaki ugotuj w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1-2 cm. Gotowe gnocchetti wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyjmuj łyżką cedzakową i dodaj na patelnię z sosem pomidorowym. Gotuj wszystko razem jeszcze przez chwil, poczekaj aż kluseczki wchłoną troszkę sosu. Dopraw solą. -
Na talerz wyłóż troszkę kluseczek, posyp mozzarella, a następnie dodaj jeszcze troche kluseczek i posyp kolejna mozzarella. Posyp świeżą bazylią i skrop oliwą z oliwek.
Buon Appetito!
Porady – Dodatkowe informacje
Mozna uzyc gotowych kluseczek dostepnych w sprzedazy (ok. 500 g). Mozzarelle mozna dodac na patelnie (wylaczyc ogien) z sosem i kluseczkami. Wtedy mozzarella jeszcze bardziej sie rozpusci i bedzie jeszcze bardziej ciagnaca. W tym przypadku mozecie miec problem z nalozeniem porcji natalerze, bo mozzarella ciagnie sie baaaardzo 😉 Ja wole wersje podana w przepisie, kazdy sobie wymiesza kluseczki z serem na talerzu;)
Poza sezonem na pomidorki, mozna uzyc pomidorow pelati (w tym przypadku zastap pomidorki i passate pomidorami pelati z puszki – rozgniec je w dlonia i postepuj wg przepisu).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gicz z jelenia w warzywach
Następny przepis: Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami