Gęsty sok malinowy

Gęsty sok malinowy

Uwielbiamy lato przede wszystkim za obfitość soczystych, słodkich owoców. Gęsty sok malinowy podkreśli ich królewską słodycz i doda blasku każdemu deserowi. Ten przepis jest kwintesencją letniego słońca zamkniętego w szklanej butelce. Nieskomplikowany i szybki do przygotowania, zaledwie z kilku składników, gwarantuje niezapomniane doświadczenie smakowe. Ta wyjątkowo prosta kompozycja malin, cytryny i cukru zaskakuje głębią smaku. Gotowy sok malinowy jest intensywnie czerwony, o przepięknej, gęstej konsystencji i pełen malinowego aromatu. Idealny do naleśników, ciast, lodów, a nawet w wersji na ciepło do mięs. Gęsty sok malinowy to prawdziwa eksplozja owocowych smaków na Twoim stole!

Składniki:

  • 3 litry malin
  • 2 litry wody – przegotowanej zimnej
  • 50g kwasku cytrynowego

Gęsty sok malinowy – jak zrobić?

  1. Maliny pognieść tłuczkiem.
  2. Kwasek cytrynowy rozpuścić w przegotowanej wodzie.
  3. Połączyć powyższe składniki, pozostawić na 24 godziny.
  4. Następnie przecedzić przez durszlak.
  5. Do przecedzonego soku dodać 5 kg cukru i mieszać sok do rozpuszczenia cukru (cukier dodawać stopniowo).
  6. Po rozpuszczeniu cukru przecedzić przez sito lub przez gazę.
  7. Wlać do wyparzonych butelek.
  8. Nie gotować!!

Gęsty sok malinowy – dodatkowe informacje

Na wierzchu soku pojawi się „osad”, ale po wstrząśnięciu rozchodzi się. Sok gęsty i idealny jako sos do deserów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany
Następny przepis: Gicz z jelenia w warzywach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode