Gęsty sok malinowy
Uwielbiamy lato przede wszystkim za obfitość soczystych, słodkich owoców. Gęsty sok malinowy podkreśli ich królewską słodycz i doda blasku każdemu deserowi. Ten przepis jest kwintesencją letniego słońca zamkniętego w szklanej butelce. Nieskomplikowany i szybki do przygotowania, zaledwie z kilku składników, gwarantuje niezapomniane doświadczenie smakowe. Ta wyjątkowo prosta kompozycja malin, cytryny i cukru zaskakuje głębią smaku. Gotowy sok malinowy jest intensywnie czerwony, o przepięknej, gęstej konsystencji i pełen malinowego aromatu. Idealny do naleśników, ciast, lodów, a nawet w wersji na ciepło do mięs. Gęsty sok malinowy to prawdziwa eksplozja owocowych smaków na Twoim stole!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 litry malin
- 2 litry wody – przegotowanej zimnej
- 50g kwasku cytrynowego
Gęsty sok malinowy – jak zrobić?
- Maliny pognieść tłuczkiem.
- Kwasek cytrynowy rozpuścić w przegotowanej wodzie.
- Połączyć powyższe składniki, pozostawić na 24 godziny.
- Następnie przecedzić przez durszlak.
- Do przecedzonego soku dodać 5 kg cukru i mieszać sok do rozpuszczenia cukru (cukier dodawać stopniowo).
- Po rozpuszczeniu cukru przecedzić przez sito lub przez gazę.
- Wlać do wyparzonych butelek.
- Nie gotować!!
Gęsty sok malinowy – dodatkowe informacje
Na wierzchu soku pojawi się „osad”, ale po wstrząśnięciu rozchodzi się. Sok gęsty i idealny jako sos do deserów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany
Następny przepis: Gicz z jelenia w warzywach