Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem

Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem

Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem to oryginalny deser, który doda uroku tradycyjnemu świątecznemu stołowi. Ciekawa alternatywa dla miłośników słodkości, która przyniesie odświeżający, nieco eksperymentalny akcent do waszego wigilijnego menu. Delikatnie aromatyzowany mak i soczyste gruszki tworzą niezapomniany duet, który idealnie komponuje się w towarzystwie galaretki. Sekret tej potrawy tkwi w połączeniu tradycyjnych składników w niecodzienny sposób. Ten przepis na kompot z maku z pewnością zachwyci każdego, kto pragnie zaskoczyć bliskich niebanalnym deserem. Postarajcie się wybrać dojrzałe, aromatyczne owoce – to one będą gwiazdą tego wyrafinowanego dania.

Składniki:

  • Warstwa pomarańczowa
  • 2 szklanki kompotu z suszu
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 gruszki z kompotu
  • Warstwa biała
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka płaska maku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
  • Dekoracja
  • gwiazdki czekoladowe
  • migdały zblanszowane – posypka

Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
  2. 2.
    Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty i wstawić na 30 sekund do mikrofali.
  3. 3.
    Połączyć jogurt z żelatyną, makiem i ewentualnie cukrem dokładnie mieszając.
  4. 4.
    4 pucharki posmarować bardzo delikatnie olejem i wlać masę jogurtową na dno pucharków.
  5. 5.
    Wstawić do lodówki, aż jogurt stężeje.
  6. 6.
    W tym czasie pokroić gruszki w kostkę. Po stężeniu białej warstwy nałożyć pokrojone gruszki i zalać delikatnie kompotem pomarańczowym. Wstawić ponownie do lodówki.
  7. 7.
    Podawać w pucharkach lub wyłożone na talerzyk i udekorować czekoladką i posiekanymi migdałami.

Przepis na galaretkę wigilijną z gruszkami i makiem, jak zrobić:

1. Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
2. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty i wstawić na 30 sekund do mikrofali.
3. Połączyć jogurt z żelatyną, makiem i ewentualnie cukrem dokładnie mieszając.
4. 4 pucharki posmarować bardzo delikatnie olejem i wlać masę jogurtową na dno pucharków.
5. Wstawić do lodówki, aż jogurt stężeje.
6. W tym czasie pokroić gruszki w kostkę. Po stężeniu białej warstwy nałożyć pokrojone gruszki i zalać delikatnie kompotem pomarańczowym. Wstawić ponownie do lodówki.
7. Podawać w pucharkach lub wyłożone na talerzyk i udekorować czekoladką i posiekanymi migdałami.

Przepis na galaretkę wigilijną z gruszkami i makiem, jak zrobić kompot z maku.

Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem – dodatkowe informacje

Do tego deseru potrzeba tylko 2 szklanki kompotu na 4 porcje. Elegancko wygląda wyłożony na talerzyk, ale również można go podać bezpośrednio w pucharkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretka rabarbarowa
Następny przepis: Galaretka z kurzych łapek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode