Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem
Składniki:
- Warstwa pomarańczowa
- 2 szklanki kompotu z suszu
- 1 galaretka pomarańczowa
- 4 gruszki z kompotu
- Warstwa biała
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 1 łyżeczka płaska maku
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
- Dekoracja
- gwiazdki czekoladowe
- migdały zblanszowane – posypka
Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem – jak zrobić?
-
1.
Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. -
2.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty i wstawić na 30 sekund do mikrofali. -
3.
Połączyć jogurt z żelatyną, makiem i ewentualnie cukrem dokładnie mieszając. -
4.
4 pucharki posmarować bardzo delikatnie olejem i wlać masę jogurtową na dno pucharków. -
5.
Wstawić do lodówki, aż jogurt stężeje. -
6.
W tym czasie pokroić gruszki w kostkę. Po stężeniu białej warstwy nałożyć pokrojone gruszki i zalać delikatnie kompotem pomarańczowym. Wstawić ponownie do lodówki. -
7.
Podawać w pucharkach lub wyłożone na talerzyk i udekorować czekoladką i posiekanymi migdałami.
Przepis na galaretkę wigilijną z gruszkami i makiem, jak zrobić:
1. Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
2. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty i wstawić na 30 sekund do mikrofali.
3. Połączyć jogurt z żelatyną, makiem i ewentualnie cukrem dokładnie mieszając.
4. 4 pucharki posmarować bardzo delikatnie olejem i wlać masę jogurtową na dno pucharków.
5. Wstawić do lodówki, aż jogurt stężeje.
6. W tym czasie pokroić gruszki w kostkę. Po stężeniu białej warstwy nałożyć pokrojone gruszki i zalać delikatnie kompotem pomarańczowym. Wstawić ponownie do lodówki.
7. Podawać w pucharkach lub wyłożone na talerzyk i udekorować czekoladką i posiekanymi migdałami.
Przepis na galaretkę wigilijną z gruszkami i makiem, jak zrobić kompot z maku.
Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem – dodatkowe informacje
Do tego deseru potrzeba tylko 2 szklanki kompotu na 4 porcje. Elegancko wygląda wyłożony na talerzyk, ale również można go podać bezpośrednio w pucharkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretka rabarbarowa
Następny przepis: Galaretka z kurzych łapek