Galaretka rabarbarowa
Galaretka rabarbarowa to niezwykle wyjątkowy deser, który łączy w sobie sowity smak rabarbaru z lekką, orzeźwiającą konsystencją galaretki. Idealny na ciepłe, letnie dni, wprowadzi odrobinę orzeźwienia i posmaku dzieciństwa. Aromatyczny, odrobinę kwaskowaty smak rabarbaru doskonale komponuje się z delikatnością galaretki, tworząc harmonijne połączenie. Prosty przepis, a efekt finalny robi duże wrażenie. To propozycja zarówno na codzienny posiłek dla dzieci, jak i eleganckie przyjęcie dla dorosłych. Bez wątpienia przygotowanie galaretki rabarbarowej będzie świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowego, świeżo zerwanego rabarbaru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg rabarbaru malinowego
- 25 dag jabłek o smaku kwaskowym
- Sok z 1 cytryny
- 1 kg cukru żelującego
Galaretka rabarbarowa – jak zrobić?
- Wykonanie: rabarbar obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Składniki przełożyć do garnka, zagotować i gotować około 20 minut. Następnie odcedzić sok, dodać sok z cytryny, zmiksować owoce z dodatkami. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować około 10 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Galaretka rabarbarowa – dodatkowe informacje
1. Do musu można dodać galaretkę, najlepiej o czerwonym kolorze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretka pomarańczowo – czekoladowa
Następny przepis: Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem