Galaretka rabarbarowa

Galaretka rabarbarowa

Galaretka rabarbarowa to niezwykle wyjątkowy deser, który łączy w sobie sowity smak rabarbaru z lekką, orzeźwiającą konsystencją galaretki. Idealny na ciepłe, letnie dni, wprowadzi odrobinę orzeźwienia i posmaku dzieciństwa. Aromatyczny, odrobinę kwaskowaty smak rabarbaru doskonale komponuje się z delikatnością galaretki, tworząc harmonijne połączenie. Prosty przepis, a efekt finalny robi duże wrażenie. To propozycja zarówno na codzienny posiłek dla dzieci, jak i eleganckie przyjęcie dla dorosłych. Bez wątpienia przygotowanie galaretki rabarbarowej będzie świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowego, świeżo zerwanego rabarbaru.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru malinowego
  • 25 dag jabłek o smaku kwaskowym
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 kg cukru żelującego

Galaretka rabarbarowa – jak zrobić?

  1. Wykonanie: rabarbar obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Składniki przełożyć do garnka, zagotować i gotować około 20 minut. Następnie odcedzić sok, dodać sok z cytryny, zmiksować owoce z dodatkami. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować około 10 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Galaretka rabarbarowa – dodatkowe informacje

1. Do musu można dodać galaretkę, najlepiej o czerwonym kolorze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretka pomarańczowo – czekoladowa
Następny przepis: Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode