Galaretka pomarańczowo – czekoladowa
Tajemnice kuchni są pełne niespodzianek, a jednym z nich jest połączenie czekolady z pomarańczą, które tworzy wyrafinowane, zbalansowane i niesamowicie smaczne danie. Galaretka pomarańczowo-czekoladowa jest jednym z tych przepisów, które zaskakują swoją prostotą i unikalną kombinacją smaków. Jest to doskonały deser dla każdej osoby, która jest fanem tych dwóch składników. Aromatyczna pomarańcza z nutą słodko-kwaśną, łączy się z wyrazistą czekoladą, tworząc niepowtarzalny smak. Ta galaretka jest idealną propozycją na każdą okazję. Każdy, kto ją spróbuje, na pewno poprosi o dokładkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
- 200 ml śmietanki 30% – pasteryzowanej
- 5 łyżek mleka
- 1 i ½ szklanki wrzącej wody
- 100 g czekolady deserowej 50% kakao
- 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody każde)
- 1 łyżeczka żelatyny wieprzowej
Galaretka pomarańczowo – czekoladowa – jak zrobić?
- Oba opakowania galaretki w proszku rozpuścić we wrzątku i pozostawić do wystudzenia. Twaróg ze śmietanką zmiksować na gładką masę, po czym wymieszać z galaretką. Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z mlekiem lekko podgrzać, stale mieszając. Wsypać żelatynę i, nadal mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady i żelatyny (nie dopuścić do zagotowania). Wystudzić. Gdy masa z galaretką zacznie tężeć, przełożyć ją na zmianę z lekko płynną masą czekoladową do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Na końcu całość zamieszać patyczkiem. Deser włożyć do lodówki, by całkowicie stężał. Przed podaniem usunąć folię, a następnie pokroić w kostkę.
Galaretka pomarańczowo – czekoladowa – dodatkowe informacje
Galaretkę czekoladową można przygotować także w pucharkach.