Galareta z dzika

Galareta z dzika

Galareta z dzika to staropolska potrawa, która wciąż znajduje swoje miejsce na stołach podczas świąt i ważnych uroczystości. Szczególnie ceniona jest za intensywny smak i jedyną w swoim rodzaju konsystencję. Składniki na ten niebanalny przysmak to między innymi golonka z dzika, która idealnie komponuje się z bogactwem przypraw. To doskonała propozycja na zimę, kiedy ciepłe, sycące dania są najbardziej pożądane. Poniższy przepis na galaretę z dzika koncentruje się na prostocie wykonania i autentycznych smakach, za które pokochasz tę tradycyjną, polską potrawę. Sprawdź, jak zaskoczyć rodzinę i przyjaciół tym nietuzinkowym daniem.

Składniki:

  • głowizna z dzika
  • 1 tylna golonka z dzika
  • marchew
  • pietruszka
  • mały seler korzeniowy
  • opalona cebula
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
  • 3 – 4 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek staropolski suszony do smaku

Galareta z dzika – jak zrobić?

  1. Podzieloną na kawałki głowiznę i golonkę dokładnie myję. Wkładam do dużego garnka, dodaję przyprawy (oprócz czosnku), oczyszczone umyte warzywa, zalewam wodą tak, by tylko wszystko przykryła. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości – mięso powinno odchodzić od kości (około 5 godzin). Z rosołu wyjmuję mięso, a rosół przecedzam przez sito. Mięso dzielę na mniejsze kawałki, ozór obieram ze skóry i kroję na kawałki. Przecedzony rosół doprawiam solą, zmielonym pieprzem i suszonym staropolskim czosnkiem, dodaję mięso, mieszam. Przelewam do formy i zimną galaretę wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Sposób przygotowania galarety z dzika, a także przepis na golonkę z dzika.

Galareta z dzika – dodatkowe informacje

Można rozłożyć galaretę z dzika do mniejszych miseczek. Można też dodać gotowane jajko albo zielony groszek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galareta wieprzowa - zimne nóżki
Następny przepis: Galareta z golonki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode