Galareta z dzika
Galareta z dzika to staropolska potrawa, która wciąż znajduje swoje miejsce na stołach podczas świąt i ważnych uroczystości. Szczególnie ceniona jest za intensywny smak i jedyną w swoim rodzaju konsystencję. Składniki na ten niebanalny przysmak to między innymi golonka z dzika, która idealnie komponuje się z bogactwem przypraw. To doskonała propozycja na zimę, kiedy ciepłe, sycące dania są najbardziej pożądane. Poniższy przepis na galaretę z dzika koncentruje się na prostocie wykonania i autentycznych smakach, za które pokochasz tę tradycyjną, polską potrawę. Sprawdź, jak zaskoczyć rodzinę i przyjaciół tym nietuzinkowym daniem.
admin
Składniki:
- głowizna z dzika
- 1 tylna golonka z dzika
- marchew
- pietruszka
- mały seler korzeniowy
- opalona cebula
- po kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
- 3 – 4 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- czosnek staropolski suszony do smaku
Galareta z dzika – jak zrobić?
- Podzieloną na kawałki głowiznę i golonkę dokładnie myję. Wkładam do dużego garnka, dodaję przyprawy (oprócz czosnku), oczyszczone umyte warzywa, zalewam wodą tak, by tylko wszystko przykryła. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości – mięso powinno odchodzić od kości (około 5 godzin). Z rosołu wyjmuję mięso, a rosół przecedzam przez sito. Mięso dzielę na mniejsze kawałki, ozór obieram ze skóry i kroję na kawałki. Przecedzony rosół doprawiam solą, zmielonym pieprzem i suszonym staropolskim czosnkiem, dodaję mięso, mieszam. Przelewam do formy i zimną galaretę wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Sposób przygotowania galarety z dzika, a także przepis na golonkę z dzika.
Galareta z dzika – dodatkowe informacje
Można rozłożyć galaretę z dzika do mniejszych miseczek. Można też dodać gotowane jajko albo zielony groszek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galareta wieprzowa - zimne nóżki
Następny przepis: Galareta z golonki