Fusilli alla pizzaiola

Fusilli alla pizzaiola

Fusilli alla pizzaiola to jedno z najsmaczniejszych dań, które możemy przygotować, coraz popularniejsze również poza granicami Włoch. Nie tylko dla wielbicieli pizzy i jej smaku, ale przede wszystkim dla miłośników makaronu. Ta potrawa doskonale łączy w sobie klasykę włoskich smaków. Jej nazwa pizzaiola nawiązuje do spożywanej na całym świecie pizzy. W tym przepisie świeże pomidory, czosnek, bazylię i oregano mieszamy z fusilli, tworząc danie pełne smaku i aromatu. To danie to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, przeznaczona dla tych, którzy uwielbiają innowacje i szukają nowości kulinarnych. Fusilli alla pizzaiola to prawdziwy przysmak, którego nie można spróbować.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5 oliwek bez pestek, przepołowionych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (lub świeżego)
  • 250 gr makarony świderki
  • sól i pieprz do smaku

Fusilli alla pizzaiola – jak zrobić?

  1. 1.
    Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż czosnek przez minutę, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj pomidory, oliwki i oregano. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, bez przykrycia przez 10 minut. Kiedy sos będzie gotowy, przypraw go solą oraz pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  2. 2.
    Ugotuj makaron al dente. Odcedź i przełóż z powrotem do tego samego garnka. Postaw go na ogniu, wlej sos pizzaiola i mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.

Fusilli alla pizzaiola – dodatkowe informacje

Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FUSATE PYZY
Następny przepis: Fuzja smaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode