Fusilli alla pizzaiola
Fusilli alla pizzaiola to jedno z najsmaczniejszych dań, które możemy przygotować, coraz popularniejsze również poza granicami Włoch. Nie tylko dla wielbicieli pizzy i jej smaku, ale przede wszystkim dla miłośników makaronu. Ta potrawa doskonale łączy w sobie klasykę włoskich smaków. Jej nazwa pizzaiola nawiązuje do spożywanej na całym świecie pizzy. W tym przepisie świeże pomidory, czosnek, bazylię i oregano mieszamy z fusilli, tworząc danie pełne smaku i aromatu. To danie to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, przeznaczona dla tych, którzy uwielbiają innowacje i szukają nowości kulinarnych. Fusilli alla pizzaiola to prawdziwy przysmak, którego nie można spróbować.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 5 oliwek bez pestek, przepołowionych
- 1 łyżeczka suszonego oregano (lub świeżego)
- 250 gr makarony świderki
- sól i pieprz do smaku
Fusilli alla pizzaiola – jak zrobić?
-
1.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż czosnek przez minutę, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj pomidory, oliwki i oregano. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, bez przykrycia przez 10 minut. Kiedy sos będzie gotowy, przypraw go solą oraz pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw na bok. -
2.
Ugotuj makaron al dente. Odcedź i przełóż z powrotem do tego samego garnka. Postaw go na ogniu, wlej sos pizzaiola i mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.
Fusilli alla pizzaiola – dodatkowe informacje
Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych.