Frappe

Frappe

Zapraszamy na wyjątkową podróż kulinarnej przyjemności z pysznym, orzeźwiającym frappe. Ten przepis na klasyczną, grecką kawę mrożoną jest nie tylko wyjątkowo łatwy do wykonania, ale także doskonały na gorące, letnie dni. Słodki, z kolejnymi warstwami pianki, lodu i mocnej kawy, frappe jest prawdziwą ucztą dla miłośników kawy. Nasz przepis na frappe wykonany jest z użyciem blendera, co jeszcze bardziej upraszcza jego wykonanie, zarazem gwarantując idealną konsystencję. Jedno jest pewne – po spróbowaniu tego mrożonego napoju, zapragniesz cieszyć się frappe nie tylko latem, ale przez cały rok! Spróbuj naszego przepisu i odkryj magię frappe.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • lód (mniej więcej 1/2-1 szklanki)
  • odrobina wody
  • cukier (ja daję 1,5 łyżeczki na łyżeczkę kawy)
  • mleko do dopełnienia

Frappe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Lód wsypać do pojemnika, w którym możemy go skruszyć. Dolać trochę wody, dodać kawę, cukier. Skruszyć blenderem (nie każdy blender może się nadawać) do uzyskania gęstej, dużej porcji piany. Przelać do szklanki (lub dwóch 😉 ) i dopełnić mlekiem. Zamieszać i podawać od razu.

Frappe – dodatkowe informacje

Piana jest gęstsza i trwalsza, kiedy dodamy dużo lodu, a kiedy dodamy więcej wody, piany wyjdzie dużo, ale szybko zniknie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuszkie ciastka z dżemem morelowym
Następny przepis: Fritos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode