Frappe
Zapraszamy na wyjątkową podróż kulinarnej przyjemności z pysznym, orzeźwiającym frappe. Ten przepis na klasyczną, grecką kawę mrożoną jest nie tylko wyjątkowo łatwy do wykonania, ale także doskonały na gorące, letnie dni. Słodki, z kolejnymi warstwami pianki, lodu i mocnej kawy, frappe jest prawdziwą ucztą dla miłośników kawy. Nasz przepis na frappe wykonany jest z użyciem blendera, co jeszcze bardziej upraszcza jego wykonanie, zarazem gwarantując idealną konsystencję. Jedno jest pewne – po spróbowaniu tego mrożonego napoju, zapragniesz cieszyć się frappe nie tylko latem, ale przez cały rok! Spróbuj naszego przepisu i odkryj magię frappe.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- lód (mniej więcej 1/2-1 szklanki)
- odrobina wody
- cukier (ja daję 1,5 łyżeczki na łyżeczkę kawy)
- mleko do dopełnienia
Frappe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Lód wsypać do pojemnika, w którym możemy go skruszyć. Dolać trochę wody, dodać kawę, cukier. Skruszyć blenderem (nie każdy blender może się nadawać) do uzyskania gęstej, dużej porcji piany. Przelać do szklanki (lub dwóch 😉 ) i dopełnić mlekiem. Zamieszać i podawać od razu.
Frappe – dodatkowe informacje
Piana jest gęstsza i trwalsza, kiedy dodamy dużo lodu, a kiedy dodamy więcej wody, piany wyjdzie dużo, ale szybko zniknie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Francuszkie ciastka z dżemem morelowym
Następny przepis: Fritos