Francuszkie ciastka z dżemem morelowym
Francuskie ciastka z morelowym dżemem, to subtelne i lekkie połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta francuskiego oraz słodkiego dżemu morelowego. Idealne do podania z poranną kawą lub herbatą, są prawdziwym symbolem francuskiej elegancji na stole. Ciasteczka francuskie z dżemem morelowym, urzekają swą prostotą i subtelnością smaku. Delikatne i aksamitne, z lekką morelową nutą, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Są także proste w przygotowaniu, nie wymagają większych umiejętności cukierniczych, za to gwarantują niezwykłe doznania smakowe. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak niezwykle smaczne są te ciastka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300g opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- roztrzepane jajko do posmarowania
- 1 słoik gęstego dżemu morelowego
- 2-3 łyżki grubego cukru
Francuszkie ciastka z dżemem morelowym – jak zrobić?
- Płat ciasta pokroić na równe prostokąty. Brzegi każdego kawałka ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć po łyżce dżemu morelowego. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut do zarumienienia.
Smacznego 🙂
Francuszkie ciastka z dżemem morelowym – dodatkowe informacje
wyszło mi 15 sztuk