Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku

Oto przedstawiam wspaniały przepis idealny na letnie grille i pikniki – okoń w galarecie. Filet z okonia zamknięty w słoiku to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Nasz przepis łączy delikatność okonia z intensywnym smakiem galaretki octowej, co tworzy niesamowicie smaczne połączenie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci twoich gości. Doskonały do podania jako przystawka lub znakomite uzupełnienie do wieczoru degustacyjnego. Pikanteria galaretki świetnie podkreśla delikatny smak ryby. Co więcej, ryba w słoiku to także praktyczne rozwiązanie – możemy zabrać ją ze sobą na wycieczkę lub przygotować z wyprzedzeniem na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • 2 kg Okoni
  • Natka pietruszki
  • Natka selera
  • Koper
  • Cebula (pokrojona w plasterki)
  • Sól
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Por
  • Ocet 10%
  • Żelatyna
  • Olej rzepakowy do smażenia

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku – jak zrobić?

  1. Ryby filetujemy, myjemy, solimy i smażymy na oleju rzepakowym. W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanymi zielem angielskim, liściem laurowym, natkami, porem, cebulką pokrojoną w plastry.
  2. Usmażone filety wkładamy do słoiczków 0,5 litrowych.
  3. Robimy zalewę w proporcji 1 szklanka octu i 5 szklanek wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 2,5 litra zalewy dać 2 łyżki cukru i pół łyżki soli i 5 łyżek stołowych żelatyny.
  4. Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy filety w słoikach i zakręcamy wieczka.
  5. Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamkną.
  6. Ostudzone wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiczkach powstanie galareta i będzie nasz filet w galarecie 🙂

Słowa kluczowe: okoń w galarecie

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku – dodatkowe informacje

Wszystkie okonie zostały złapane w jeziorze Śniardwy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kurczaka z ryżem
Następny przepis: Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode