Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku
Oto przedstawiam wspaniały przepis idealny na letnie grille i pikniki – okoń w galarecie. Filet z okonia zamknięty w słoiku to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Nasz przepis łączy delikatność okonia z intensywnym smakiem galaretki octowej, co tworzy niesamowicie smaczne połączenie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci twoich gości. Doskonały do podania jako przystawka lub znakomite uzupełnienie do wieczoru degustacyjnego. Pikanteria galaretki świetnie podkreśla delikatny smak ryby. Co więcej, ryba w słoiku to także praktyczne rozwiązanie – możemy zabrać ją ze sobą na wycieczkę lub przygotować z wyprzedzeniem na spotkanie ze znajomymi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg Okoni
- Natka pietruszki
- Natka selera
- Koper
- Cebula (pokrojona w plasterki)
- Sól
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Por
- Ocet 10%
- Żelatyna
- Olej rzepakowy do smażenia
Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku – jak zrobić?
- Ryby filetujemy, myjemy, solimy i smażymy na oleju rzepakowym. W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanymi zielem angielskim, liściem laurowym, natkami, porem, cebulką pokrojoną w plastry.
- Usmażone filety wkładamy do słoiczków 0,5 litrowych.
- Robimy zalewę w proporcji 1 szklanka octu i 5 szklanek wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 2,5 litra zalewy dać 2 łyżki cukru i pół łyżki soli i 5 łyżek stołowych żelatyny.
- Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy filety w słoikach i zakręcamy wieczka.
- Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamkną.
- Ostudzone wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiczkach powstanie galareta i będzie nasz filet w galarecie 🙂
Słowa kluczowe: okoń w galarecie
Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku – dodatkowe informacje
Wszystkie okonie zostały złapane w jeziorze Śniardwy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kurczaka z ryżem
Następny przepis: Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym