Faszerowane placki kukurydziane

Faszerowane placki kukurydziane

Faszerowane placki kukurydziane to danie, które przeniesie Cię wprost do serca Ameryki Łacińskiej, gdzie jest bardzo popularne. Idealne na lunche, kolacje, czy imprezy, zaskoczy swoim nietuzinkowym smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Cechą charakterystyczną tych placków jest ich unikalna, złocista skórka, a delikatne, pachnące wnętrze skrywa różnorodne, aromatyczne nadzienia. Placki kukurydziane z farszem to niezwykle uniwersalna baza pod wiele przepisów, dająca wiele możliwości kulinarnego wyobraźni. Bez względu na to, czy wybierzesz klasyczne, mięsne nadzienie, czy wolisz warzywne różności, Twoje placki kukurydziane zawsze będą smaczne.

Składniki:

  • 25 dag mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • ¼ l mleka
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • 40 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • świeżo zmielony pieprz
  • nieco przyprawy tabasco i curry
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

– jak zrobić, faszerowane placki kukurydziane, mąka, jajka, mleko, szczypta soli, gładkie ciasto, odstawić na pół godziny, cebula, podsmażać, oliwa, mięso, pomidory, koncentrat, kukurydza, fasola, przyprawić, dusić, placki kukurydziane, talerze, farsz, przykryć, szczypiorek, przepisy, przepis.

Faszerowane placki kukurydziane – jak zrobić?

  1. Mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy razem z mięsem. Dodajemy pomidory, koncentrat, kukurydzę i fasolę. Przyprawiamy i dusimy około 10 minut.
  3. Na odrobinie oliwy smażymy placki kukurydziane z obu stron. Placki kładziemy na talerzach, na każdym wykładamy przygotowany farsz i przykrywamy zawiniętą połową placka. Posypujemy szczypiorkiem.

Faszerowane placki kukurydziane – dodatkowe informacje

Ilość składników starcza na 4 porcje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowane podudzie z kurczaka
Następny przepis: FASZEROWANY KURCZAK PO POLSKU-PIECZONY W RĘKAWIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode