Faszerowane papryczki w oliwie
Faszerowane papryczki w oliwie to wyśmienite danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas letnich imprez na świeżym powietrzu czy romantycznych kolacji przy świecach. To połączenie soczystych, lekko pikantnych papryczek, aromatycznego sera i delikatnej oliwy, które przeniesie Cię smakiem prosto do słonecznej Hiszpanii. Doskonale zaspokaja pragnienie smakowe, nie dość tego, jest również niezwykle zdrowe. Faszerowane papryczki są bogatym źródłem witamin i błonnika, który wspomaga trawienie. Zainspirujesz się składnikami dostępnymi w Biedronce. Czy ktoś może oprzeć się tej wyjątkowej kompozycji smaków? Faszerowane papryczki w oliwie to po prostu poezja dla podniebienia!
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 1,5 kg małej, ostrej papryczki (np. czereśniowej)
- 200 g sera fety
- 200 g serka mascarpone
- sól – według uznania
- ząbki czosnku
- pieprz, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
- oliwa z oliwek
Faszerowane papryczki w oliwie – jak zrobić?
- Delikatnie usunąć z papryczek gniazda nasienne, umyć oraz lekko obgotować pod przykryciem – ok 5 minut. Odsączyć i odstawić do wystudzenia.
- Serek wymieszać z 2-3 ząbkami zgniecionego czosnku oraz solą, pieprzem i ziołami (farsz powinien być lekko przesolony, nie za rzadki). Odstawić do schłodzenia.
- Papryczki faszerować masą serową. Układać w wyparzonym słoiczku i przekładać ząbkami czosnku i ziołami (na jeden słoiczek około 3-4 ząbków czosnku). Zalać gorącą oliwą z oliwek, tak aby przykryć całe papryczki. Dobrze zakręcić i odstawić. Można już jeść po 2 dniach. Smacznego!
porady – dodatkowe informacje
Uważać na papryczkę nadziewaną serem biedronka – jest bardzo ostra, wywar z obgotowywania ma bardzo drażniący zapach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Faszerowane ogórki
Następny przepis: Faszerowane papryki po grecku