Faszerowane ogórki

Faszerowane ogórki

Szukasz wyjątkowego przepisu na orzeźwiający posiłek na gorące dni? Faszerowane ogórki mogą być tym czego potrzebujesz. Idealne jako przekąska na letnie przyjęcia w ogrodzie lub jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych fast-foodów. Te przepyszne, lekkie przekąski stanowią doskonałe połączenie chrupiących ogórków z delikatnym nadzieniem. Co więcej, stanowią one oryginalny i efektowny sposób na serwowanie warzyw. Faszerowane ogórki to propozycja dla wszystkich, którzy poszukują ciekawych, jednocześnie prostych w przygotowaniu, dań na zimno. Stwórz coś wyjątkowego i zaskocz swoich gości tym niebanalnym przysmakiem.

Składniki:

  • 4 większe ogórki gruntowe (łącznie 800g)
  • Farsz:
  • 6 małych ziemniaków (łącznie 250g)
  • 2 większe marchewki (łacznie 250g)
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki owoców kolendry mielonych
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sól do smaku

Faszerowane ogórki – jak zrobić?

  1. 1.

    Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Usunąć środek z nasionami. W garnku zagotować wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Włożyć przygotowane ogórki i krótko obgotować (2 – 3 min). Odcedzić i wystudzić.

  2. 2.

    Ziemniaki i marchewkę obrać, ugotować do miękkości (15 – 20 min) w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i wystudzić. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, ziemniaki pokroic w małą kostkę. Do warzyw dołożyć posiekany czosnek i koperek.

  3. 3.

    Dołożyć majonez oraz kolendrę – wymieszać. Farsz doprawić do smaku.

  4. 4.

    Wystudzone ogórki nadziać przygotowanym farszem.

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś woli obrane ogórki, należy je krócej gotować – około 1 min. W tym wypadku można również całkowicie zrezygnować z obróbki cieplnej. Do nadzienia można wykorzystać, jakkolwiek nieelegancko to zabrzmi, resztki z obiadu – pozostałe ziemniaki, czy też marchewkę z rosołu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: faszerowane buraczki
Następny przepis: Faszerowane papryczki w oliwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode