Faszerowane ogórki
Składniki:
- 4 większe ogórki gruntowe (łącznie 800g)
- Farsz:
- 6 małych ziemniaków (łącznie 250g)
- 2 większe marchewki (łacznie 250g)
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki owoców kolendry mielonych
- pieprz cytrynowy do smaku
- sól do smaku
Faszerowane ogórki – jak zrobić?
-
1.
Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Usunąć środek z nasionami. W garnku zagotować wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Włożyć przygotowane ogórki i krótko obgotować (2 – 3 min). Odcedzić i wystudzić.
-
2.
Ziemniaki i marchewkę obrać, ugotować do miękkości (15 – 20 min) w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i wystudzić. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, ziemniaki pokroic w małą kostkę. Do warzyw dołożyć posiekany czosnek i koperek.
-
3.
Dołożyć majonez oraz kolendrę – wymieszać. Farsz doprawić do smaku.
-
4.
Wystudzone ogórki nadziać przygotowanym farszem.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś woli obrane ogórki, należy je krócej gotować – około 1 min. W tym wypadku można również całkowicie zrezygnować z obróbki cieplnej. Do nadzienia można wykorzystać, jakkolwiek nieelegancko to zabrzmi, resztki z obiadu – pozostałe ziemniaki, czy też marchewkę z rosołu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: faszerowane buraczki
Następny przepis: Faszerowane papryczki w oliwie