Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Podróżuj z nami do serca tradycyjnej kuchni polskiej z tym wyjątkowym przepisem na farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami. Ta zdrowa i sycąca potrawa łączy w sobie intensywny smak świeżo zakiszonej kapusty z głębokimi, aromatycznymi nutami suszonych grzybów. Jest to danie, które nieodłącznie kojarzy się z polskim domem, szczególnie podczas świąt. Idealnie sprawdzi się jako farsz do pierogów czy gołąbków. Warto podkreślić, że ta wersja farszu z kapustą i grzybami jest prostym, ale zarazem smacznym danie pełnym smaku i aromatu.

Składniki:

  • 2 litry kiszonej kapusty
  • ok. 10-15 suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • Sól
  • pieprz

Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. 1.

    Grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć dzień wcześniej po czym ugotować na drugi dzień w tej samej wodzie. Grzyby odcedzić ale wody nie wylewać użyjemy jej podlania kapusty podczas duszenia.

  2. 2.

    Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, drobno pokroić można też zmielić jeśli jest bardzo gruba i zalać wodą w garnku, garnek postawić na ogniu i chwilę gotować aż będzie prawie miękka.

  3. 3.

    Cebulę drobno posiekać dać na rozgrzany olej i poddusić, dodać odcedzony kapustę, pokrojone na drobno grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać wywarem z grzybów( nie całym) i dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Następnie kapustę odkryć aby wywar wyparował i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę. Wystudzić.

Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami – dodatkowe informacje

Ilość składników na farsz wystarczy na przygotowanie pierogów z 1 kg mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi
Następny przepis: Farszynki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode