Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami
Składniki:
- 2 litry kiszonej kapusty
- ok. 10-15 suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- Sól
- pieprz
Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami – jak zrobić?
-
1.
Grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć dzień wcześniej po czym ugotować na drugi dzień w tej samej wodzie. Grzyby odcedzić ale wody nie wylewać użyjemy jej podlania kapusty podczas duszenia.
-
2.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, drobno pokroić można też zmielić jeśli jest bardzo gruba i zalać wodą w garnku, garnek postawić na ogniu i chwilę gotować aż będzie prawie miękka.
-
3.
Cebulę drobno posiekać dać na rozgrzany olej i poddusić, dodać odcedzony kapustę, pokrojone na drobno grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać wywarem z grzybów( nie całym) i dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Następnie kapustę odkryć aby wywar wyparował i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę. Wystudzić.
Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami – dodatkowe informacje
Ilość składników na farsz wystarczy na przygotowanie pierogów z 1 kg mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi
Następny przepis: Farszynki ziemniaczane