Empanadas
Empanadas, czyli małe, słynne hiszpańskie pierożki stanowią nieodłączny element kuchni południowoamerykańskiej. To przepyszne i praktyczne danie, które można zjeść na miejscu albo zabrać ze sobą. Empanadas to kulinarne arcydzieła w miniaturze. Wypełniają je najczęściej duszonym mięsem mielonym w pysznym sosie, choć można spotkać również wersje wegetariańskie. To, co najbardziej je wyróżnia, to jednak chrupiące ciasto, które kryje smakowite wnętrze. Jeśli dana osoba ma ochotę na coś naprawdę szczególnego, powinna skusić się na przygotowanie empanadas. Wydobywający się z nich aromat przywołuje na myśl obrazy słonecznej Hiszpanii. Skosztować można ich nie wyjeżdżając z domu!
admin
Składniki:
- NA CIASTO:
- 500 g mąki
- pół kostki rozpuszczonej margaryny
- dwie szczypty soli
- czosnek granulowany
- ciepła (nie gorąca woda)
- NA FARSZ: (dowolne składniki, ale u mnie najczęściej)
- 200-300g mielonego mięsa lub po prostu kiełbaski
- cebula
- puszka czerwonej fasoli i opcjonalnie kukurydza
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki ketchupu
- papryka
- kilka plasterków sera żółtego
z farszem z papryki i fasoli, przepis na empanadas.
Empanadas – dodatkowe informacje
Robiłam już farsz na różne sposoby: ziemniaczano – serowy, mięsny, parówkowy oraz pieczarkowy, także zdecydowanie jest to przepis, który można modyfikować
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Meksykanskie Quesadillas z miesem i warzywami
Następny przepis: Meksykańskie Trzy mleka