Ekspresowa pizza bez drożdży

Ekspresowa pizza bez drożdży

Czy kiedykolwiek pragnąłeś cieszyć się pyszną domową pizzą, ale nie miałeś drożdży w swojej kuchennej spiżarni? Spróbuj naszego przepisu na ekspresową pizzę bez drożdży, będącej idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy szukają szybkiej i łatwej alternatywy. Nasze pizzerinki bez drożdży, to nie tylko doskonały przepis na ostatnią chwilę, ale również śmiały krok poza tradycyjne ramy pieczenia. Bez potrzeby oczekiwania na rosnące ciasto, możesz cieszyć się tymi małymi przysmakami w mgnieniu oka. Niezależnie od okazji, nasze pizzerinki przepis bez drożdży dostarcza smaku, który z pewnością zadowoli twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/4 szklanki wody przegotowanej
  • 2 duże pieczarki
  • 5 dag szynki
  • 15 dag sera żółtego
  • Pomidor
  • Przecier pomidorowy
  • Sól, pieprz

Ekspresowa pizza bez drożdży – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej olej, wodę, pół łyżeczki soli i zagnieść ciasto.
  2. Gotowe ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę o maksymalnej średnicy 22 cm, posmarować przecierem pomidorowym.
  3. Na ciasto rozłożyć pokrojoną w kosteczkę szynkę i pieczarki. Posypać wszystko odrobiną soli i pieprzu do smaku oraz startym żółtym serem. Na serze ułożyć pokrojone plastry świeżego pomidora.
  4. Przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 stopni. Piec około 25 minut.

Ekspresowa pizza bez drożdży – dodatkowe informacje

Do pizzy można dodać również inne składniki, np. oliwki zielone lub czarne, kukurydzę, cebulę. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ekspresowa jaglanka z płatków z cynamonem, miodem i suszonymi jabłkami
Następny przepis: Ekspresowa krucha tarta z budyniem i śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode