Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą
Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą to przysmak, który błyskawicznie zniknie z talerza. Ten ekskluzywny przepis na eklerki z kremem budyniowym przemówi do każdego łasucha. Ciastka eklerki są delikatne i puchate, a krem budyniowy do eklerów sprawia, że są niezwykle soczyste. To idealna propozycja na deser albo do popołudniowej kawy. Niewielu jest w stanie oprzeć się tej słodkości. Dzięki temu przepisowi na eklerki z kremem, samodzielne przyrządzenie tego deseru jest łatwe i przyjemne. Przepis ten jest prosty, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Eklerki z kremem budyniowym to zdecydowanie królowe wśród deserów!
admin
Składniki:
- ciasto na eklerki:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- papier do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 budyń waniliowy
- 1 kostka masła
- 1 gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju
Przepis na eklerki z kremem budyniowym i czekoladą – jak zrobić?
-
1.
Eklerki: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. 2 duże blaszki do pieczenia wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia. W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskać na blaszkę podłużne eklerki (z tej ilości ciasta ok 15 sztuk). Czas pieczenia ok. 25 min. w 200 st C. Wystudzić. -
2.
Krem budyniowy: 1/2 szklanki mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując. -
3.
Zimne eklerki przekroić nożem poziomo na pół i napełnić kremem, złożyć i polać rozpuszczoną czekoladą.
Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą – dodatkowe informacje
Z tego przepisu można zrobić także ptysie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drink egzotyczna słodycz cin&cin
Następny przepis: EKOLOGICZNE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ