Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą to przysmak, który błyskawicznie zniknie z talerza. Ten ekskluzywny przepis na eklerki z kremem budyniowym przemówi do każdego łasucha. Ciastka eklerki są delikatne i puchate, a krem budyniowy do eklerów sprawia, że są niezwykle soczyste. To idealna propozycja na deser albo do popołudniowej kawy. Niewielu jest w stanie oprzeć się tej słodkości. Dzięki temu przepisowi na eklerki z kremem, samodzielne przyrządzenie tego deseru jest łatwe i przyjemne. Przepis ten jest prosty, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Eklerki z kremem budyniowym to zdecydowanie królowe wśród deserów!

Składniki:

  • ciasto na eklerki:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • papier do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 1 gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju

Przepis na eklerki z kremem budyniowym i czekoladą – jak zrobić?

  1. 1.
    Eklerki: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. 2 duże blaszki do pieczenia wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia. W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskać na blaszkę podłużne eklerki (z tej ilości ciasta ok 15 sztuk). Czas pieczenia ok. 25 min. w 200 st C. Wystudzić.
  2. 2.
    Krem budyniowy: 1/2 szklanki mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując.
  3. 3.
    Zimne eklerki przekroić nożem poziomo na pół i napełnić kremem, złożyć i polać rozpuszczoną czekoladą.

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą – dodatkowe informacje

Z tego przepisu można zrobić także ptysie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drink egzotyczna słodycz cin&cin
Następny przepis: EKOLOGICZNE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode