Egipskie

Egipskie

Zapraszamy do spróbowania przepisu na egipskie ciasto „Noce”. Ten orientalny deser to ukłon w stronę bogactwa kuchni Bliskiego Wschodu. Kuszą aromatyczne przyprawy, miód i orzechy ukryte w środku, a wszystko otoczone będzie kruchym ciastem. Tradycyjnie, ciasto egipskie „Noce” podaje się na specjalne okazje, ze względu na skomplikowaną procedurę wykonania i wysokiej jakości składniki, ale nasz przepis umożliwi ci stworzenie go w domowym zaciszu, bez wielkiego wysiłku. Jest bogate, słodkie i głęboko zadowalające. Podejmij wyzwanie i zaskocz swoich gości niecodziennym deserem. W końcu, nie ma nic lepszego niż domowe ciasto!

Składniki:

  • blaszka kwadratowa średnia 23×23 cm
  • CIASTO:
  • -pół szklanki zmielonych orzechów (używam włoskich)
  • -ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • -2 białka
  • -szczypta soli
  • -1,5 łyżki cukru
  • -pół łyżki mąki pszennej
  • KREM I:
  • -10 żółtek
  • -170 g masła
  • -5 łyżek mąki pszennej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -8 łyżek cukru
  • -1 cukier z prawdziwą wanilią lub 2 cukry wanilinowe
  • -350 ml mleka
  • KREM II:
  • -350 ml kremówki 36%
  • -pół szklanki cukru
  • -130 g orzechów zmielonych grubo

Egipskie ciasto – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO:

    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy chwilkę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. Czynność powtarzamy 5 razy – pieczemy 5 osobnych placków przez ok. 15 min w 180 st. C i studzimy.

  2. 2.
    KREM I:

    300ml mleka zagotować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Resztę składników (bez masła) łączymy i dodajemy do mleka. Gotujemy budyń, a zimny miksujemy z miękkim masłem na puch.

  3. 3.
    KREM II:

    Kremówkę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru (1 łyżka). Resztę cukru rozpuszczamy do powstania płynnego karmelu i wylewamy na papier do pieczenia. Zastygnięty karmel kruszymy na kawałki. Orzechy oraz kawałki karmelu łączymy z ubitą kremówką.

  4. 4.
    Składanie ciasta:

    Na spód wykładamy pierwszy blat, następnie na niego rozsmarowujemy warstwę kremu I. Na krem delikatnie nakładamy warstwę kremu II. Powtarzamy te czynności z kolejnymi blatami. Ostatni blat smarujemy cienką warstwą kremu II. Całość schładzamy przez kilka godzin przed podaniem.

Egipskie – dodatkowe informacje

Ciasto egipskie noce najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dziki łosoś z Alaski z kolorową salsą
Następny przepis: Efektowny tort gorset - bikini :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode