Egipskie
Składniki:
- blaszka kwadratowa średnia 23×23 cm
- CIASTO:
- -pół szklanki zmielonych orzechów (używam włoskich)
- -ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- -2 białka
- -szczypta soli
- -1,5 łyżki cukru
- -pół łyżki mąki pszennej
- KREM I:
- -10 żółtek
- -170 g masła
- -5 łyżek mąki pszennej
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -8 łyżek cukru
- -1 cukier z prawdziwą wanilią lub 2 cukry wanilinowe
- -350 ml mleka
- KREM II:
- -350 ml kremówki 36%
- -pół szklanki cukru
- -130 g orzechów zmielonych grubo
Egipskie ciasto – jak zrobić?
-
1.
CIASTO:Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy chwilkę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. Czynność powtarzamy 5 razy – pieczemy 5 osobnych placków przez ok. 15 min w 180 st. C i studzimy.
-
2.
KREM I:300ml mleka zagotować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Resztę składników (bez masła) łączymy i dodajemy do mleka. Gotujemy budyń, a zimny miksujemy z miękkim masłem na puch.
-
3.
KREM II:Kremówkę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru (1 łyżka). Resztę cukru rozpuszczamy do powstania płynnego karmelu i wylewamy na papier do pieczenia. Zastygnięty karmel kruszymy na kawałki. Orzechy oraz kawałki karmelu łączymy z ubitą kremówką.
-
4.
Składanie ciasta:Na spód wykładamy pierwszy blat, następnie na niego rozsmarowujemy warstwę kremu I. Na krem delikatnie nakładamy warstwę kremu II. Powtarzamy te czynności z kolejnymi blatami. Ostatni blat smarujemy cienką warstwą kremu II. Całość schładzamy przez kilka godzin przed podaniem.
Egipskie – dodatkowe informacje
Ciasto egipskie noce najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dziki łosoś z Alaski z kolorową salsą
Następny przepis: Efektowny tort gorset - bikini :)