Eggs Benedict wg Babcigramolki
Składniki:
- 1 duża bułka (lub 2 kawałki chleba tostowego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki masła
- 2 plastry polędwicy surowej wędzonej
- (2 woreczki śniadaniowe)
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 1 żółtko
- sok z cytryny
- sól
- pieprz biały mielony
- utarta gałka muszkatołowa
Eggs benedict wg babcigramolki – jak zrobić?
- Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć.
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia.
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu. Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku.
Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę. Przełożyć na folie aluminiową, zawinąć i trzymać w piekarniku.
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę. Zamieszać. Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem, odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje. Wyłączyć. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do piekarnika.
Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie. Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową. Wyjąć.
Połówki bułki posmarować masłem (po ½ łyżeczki). Na każdą położyć plaster polędwicy. Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce. Polać 3 łyżkami sosu.
Sposób przygotowania dania Eggs benedict wg babcigramolki:
1. Włącz piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłącz.
2. Nastaw ok. 1 litra wody i doprowadź do wrzenia.
3. Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiecz na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu. Zawiń w folię aluminiową i trzymaj w piekarniku.
4. Na 1 łyżeczce masła zrumień polędwicę. Przełóż na folię aluminiową, zawiń i trzymaj w piekarniku.
5. W garnuszku roztop masło na sos. Wsyp mąkę. Zamieszaj. Wlej śmietankę zmieszaną z żółtkiem, odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszaj aż sos zgęstnieje. Wyłącz. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do piekarnika.
6. Do każdego woreczka śniadaniowego wlej ½ łyżeczki oleju i rozetrzyj by pokrył woreczek równomiernie. Do każdego wbij delikatnie jajko. Zawiąż szczelnie nicią i gotuj we wrzątku 3,5 minuty, obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową. Wyjmij.
7. Połówki bułki posmaruj masłem (po ½ łyżeczki). Na każdą połóż plaster polędwicy. Na polędwicę wyjmij z woreczka jajko w koszulce. Polej 3 łyżkami sosu.
Eggs Benedict wg Babcigramolki – dodatkowe informacje
Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie. W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako „Jajka po bebedyktyńsku” i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Efektowny tort gorset - bikini :)
Następny przepis: Eierstich