Eggs Benedict wg Babcigramolki

Eggs Benedict wg Babcigramolki

Podaję dziś swój ulubiony przepis na niezwykle smaczne, klasyczne Eggs Benedict. Inspiracją do przygotowania tej wersji była przepis mojej kochanej babci, która często przyrządzała to danie na niedzielne śniadanie bajecznym porankiem. Jej tajny składnik zawsze dodawał całemu daniu niesamowitego charakteru i smaku, sprawiając, że było prawdziwym prawdziwym świętem dla kubków smakowych. Ten przepis kryje w sobie całą miłość, która płynie z serca mojej Babcigramolki. Zapraszam do zapoznania się z tą wyjątkową, rodziną wersją Eggs Benedict, która, jestem pewna, skradnie Wasze serca.

Składniki:

  • 1 duża bułka (lub 2 kawałki chleba tostowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 plastry polędwicy surowej wędzonej
  • (2 woreczki śniadaniowe)
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • utarta gałka muszkatołowa

Eggs benedict wg babcigramolki – jak zrobić?

  1. Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć.
    Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia.
    Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu. Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku.
    Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę. Przełożyć na folie aluminiową, zawinąć i trzymać w piekarniku.
    W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę. Zamieszać. Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem, odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje. Wyłączyć. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do piekarnika.
    Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie. Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową. Wyjąć.
    Połówki bułki posmarować masłem (po ½ łyżeczki). Na każdą położyć plaster polędwicy. Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce. Polać 3 łyżkami sosu.

Sposób przygotowania dania Eggs benedict wg babcigramolki:
1. Włącz piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłącz.
2. Nastaw ok. 1 litra wody i doprowadź do wrzenia.
3. Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiecz na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu. Zawiń w folię aluminiową i trzymaj w piekarniku.
4. Na 1 łyżeczce masła zrumień polędwicę. Przełóż na folię aluminiową, zawiń i trzymaj w piekarniku.
5. W garnuszku roztop masło na sos. Wsyp mąkę. Zamieszaj. Wlej śmietankę zmieszaną z żółtkiem, odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszaj aż sos zgęstnieje. Wyłącz. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do piekarnika.
6. Do każdego woreczka śniadaniowego wlej ½ łyżeczki oleju i rozetrzyj by pokrył woreczek równomiernie. Do każdego wbij delikatnie jajko. Zawiąż szczelnie nicią i gotuj we wrzątku 3,5 minuty, obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową. Wyjmij.
7. Połówki bułki posmaruj masłem (po ½ łyżeczki). Na każdą połóż plaster polędwicy. Na polędwicę wyjmij z woreczka jajko w koszulce. Polej 3 łyżkami sosu.

Eggs Benedict wg Babcigramolki – dodatkowe informacje

Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie. W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako „Jajka po bebedyktyńsku” i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Efektowny tort gorset - bikini :)
Następny przepis: Eierstich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode