Dżem z truskawek z sokiem z granatu

Dżem z truskawek z sokiem z granatu

Zanurz się w słodko-kwaśny smak lata z naszym przepisem na dżem z truskawek i soku z granatu. Owa kombinacja nie tylko doda wyrazistości tradycyjnemu smakowi truskawkowego dżemu, ale również podbije jego wartość odżywczą dzięki korzyściom zdrowotnym płynącym z granatu. Zarówno truskawki, jak i sok z granatu to prawdziwe skarbnice witamin i przeciwutleniaczy. Ten niepowtarzalny dżem to doskonały dodatek do porannej owsianki, tostów czy naleśników. Świetnie spisze się także jako domowy prezent dla bliskich. Spraw, aby Twoje letnie poranki były jeszcze smaczniejsze dzięki naszemu orzeźwiającemu przepisowi na dżem z truskawek z sokiem z granatu.

Składniki:

  • 500 g truskawek bez szypułek
  • 500 g cukru żelującego 1:1
  • 100 ml soku z granatu (świeżo wyciśniętego)

Dżem z truskawek z sokiem z granatu – jak zrobić?

  1. 1.
    Truskawki pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem żelującym, dodać sok wyciśnięty z granatu. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 4 minuty. Krótko zblendować.
  2. 2.
    Dżem przelać do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć. Słoiki odstawić do góry dnem na 10 minut.

Sok z granatu przepis

Dżem z truskawek z sokiem z granatu – dodatkowe informacje

Taki dżem można gotować też trochę dłużej, wówczas będzie bardzo gęsty. Zamiast cukru żelującego można dodać pektynę, a zamiast cukru dodać namoczone i rozdrobnione daktyle. W ten sposób uzyskamy słodki dżem bez dodatku cukru. Wówczas gotujemy owoce dłużej, zawsze pamiętając o częstym mieszaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z renklod
Następny przepis: Dziczyzna w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode