Dżem z renklod

Dżem z renklod

Dżem z renklod to tradycyjny przysmak, który doskonale podkreśla smakowych letnich owoców. Renklody, cudowne śliwki o subtelnie kwaśnym i słodkim smaku, są wręcz stworzone do domowej konfitury. Jeśli posiadasz te wyjątkowe śliwki w swoim ogrodzie lub spotkasz je na targu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Dżem trafi w gusta zarówno miłośników słodkości, jak i tych, którym zależy na wyrazistej, owocowej nucie. Perłowy, klasyczny dżem renklodowy to prawdziwa uczta dla podniebienia, która oczaruje Cię swoją prostotą i intensywnością smaku. Ten tradycyjny przetwór to prawdziwa esencja lata zamknięta w słoiku.

Składniki

  • 3 kg renklod
  • 1 kg cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dżem z renklod – jak zrobić?

  1. Umyte śliwki pozbawiamy pestki i kroimy na ćwiartki. Śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę, a następnie wstawiamy je na palnik. Kiedy śliwki zaczną się gotować zmniejszamy płomień i mieszając co jakiś czas gotujemy do zgęstnienia. Gdy dżem zacznie tężeć, dodajemy sok z cytryny. Pod koniec gotowania dżem należy często mieszać, aby nie przypalił się. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pasteryzujemy około pół godziny.

Dodatkowe informacje – Dżem z renklod

Prostszy sposób na dżem to zrobienie z renklod soku w sokowniku i przełożenie do słoików pozostałości po nim.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z pigwy
Następny przepis: Dżem z truskawek z sokiem z granatu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode