Dżem z renklod
Dżem z renklod to tradycyjny przysmak, który doskonale podkreśla smakowych letnich owoców. Renklody, cudowne śliwki o subtelnie kwaśnym i słodkim smaku, są wręcz stworzone do domowej konfitury. Jeśli posiadasz te wyjątkowe śliwki w swoim ogrodzie lub spotkasz je na targu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Dżem trafi w gusta zarówno miłośników słodkości, jak i tych, którym zależy na wyrazistej, owocowej nucie. Perłowy, klasyczny dżem renklodowy to prawdziwa uczta dla podniebienia, która oczaruje Cię swoją prostotą i intensywnością smaku. Ten tradycyjny przetwór to prawdziwa esencja lata zamknięta w słoiku.
admin
Składniki
- 3 kg renklod
- 1 kg cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Dżem z renklod – jak zrobić?
- Umyte śliwki pozbawiamy pestki i kroimy na ćwiartki. Śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę, a następnie wstawiamy je na palnik. Kiedy śliwki zaczną się gotować zmniejszamy płomień i mieszając co jakiś czas gotujemy do zgęstnienia. Gdy dżem zacznie tężeć, dodajemy sok z cytryny. Pod koniec gotowania dżem należy często mieszać, aby nie przypalił się. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pasteryzujemy około pół godziny.
Dodatkowe informacje – Dżem z renklod
Prostszy sposób na dżem to zrobienie z renklod soku w sokowniku i przełożenie do słoików pozostałości po nim.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem z pigwy
Następny przepis: Dżem z truskawek z sokiem z granatu