Dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Przepis na dżem z pigwy to sposób na stworzenie niezwykle aromatycznego i pełnego dobroci, złotego zaklęcia, które przyniesie kawałek słońca na twój stół w zimne, zimowe dni. Ten przepis na pyszny, domowy dżem wykorzystuje naturalną słodycz i kwaskowatość pigwy, tworząc idealny balans smaku. Wyobraź sobie smak tej porannej uczty, rozsmarowanego gorącego tosta, a może idealnego dodatku do zimnej, wieczornej herbaty? Każda łyżka tego dżemu z pigwy przypomina o ostatnich dniach lata, a szczególny aromat pigwy przenosi nasze myśli do sielskiej scenerii słońca, ciepła i spokoju. Dodajmy jeszcze, że pigwa to prawdziwa skarbnica witamin!

Składniki:

  • 2 kilogramy pigw
  • 4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 4 szklanki wody
  • Dodatkowo: słoiki

Dżem z pigwy – jak zrobić?

  1. Owoce pigwy obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o dużych oczkach. Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaję starte owoce, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny, duszę na małym ogniu ok. 15 minut, dodaję cukier i gotuję, mieszając często, aż masa nabierze odpowiedniej gęstości ok. godziny. Dżem nakładam do słoiczków, zakręcam, stawiam do góry dnem, gdy słoiki wystygną wynoszę do spiżarni.

Dżem z pigwy – dodatkowe informacje

Dżem nakładam do słoików różnej wielkości, aby w razie potrzeby wybrać jaki chcę.

Owoce pigwy przed obraniem dokładnie myję, skórki często dodaję do kompotu np. z jabłek.

Jeśli ktoś lubi cynamon, do dżemu można dodać dwie szczypty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z owoców dzikiej róży
Następny przepis: Dżem z renklod

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode