Dżem z pigwy
Przepis na dżem z pigwy to sposób na stworzenie niezwykle aromatycznego i pełnego dobroci, złotego zaklęcia, które przyniesie kawałek słońca na twój stół w zimne, zimowe dni. Ten przepis na pyszny, domowy dżem wykorzystuje naturalną słodycz i kwaskowatość pigwy, tworząc idealny balans smaku. Wyobraź sobie smak tej porannej uczty, rozsmarowanego gorącego tosta, a może idealnego dodatku do zimnej, wieczornej herbaty? Każda łyżka tego dżemu z pigwy przypomina o ostatnich dniach lata, a szczególny aromat pigwy przenosi nasze myśli do sielskiej scenerii słońca, ciepła i spokoju. Dodajmy jeszcze, że pigwa to prawdziwa skarbnica witamin!
admin
Składniki:
- 2 kilogramy pigw
- 4 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 4 szklanki wody
- Dodatkowo: słoiki
Dżem z pigwy – jak zrobić?
- Owoce pigwy obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o dużych oczkach. Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaję starte owoce, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny, duszę na małym ogniu ok. 15 minut, dodaję cukier i gotuję, mieszając często, aż masa nabierze odpowiedniej gęstości ok. godziny. Dżem nakładam do słoiczków, zakręcam, stawiam do góry dnem, gdy słoiki wystygną wynoszę do spiżarni.
Dżem z pigwy – dodatkowe informacje
Dżem nakładam do słoików różnej wielkości, aby w razie potrzeby wybrać jaki chcę.
Owoce pigwy przed obraniem dokładnie myję, skórki często dodaję do kompotu np. z jabłek.
Jeśli ktoś lubi cynamon, do dżemu można dodać dwie szczypty.