Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Czy wiesz, że owoce dzikiej róży są nie tylko piękne, ale także niesamowicie zdrowe i smaczne? Ten przepis na dżem z owoców dzikiej róży to sposób na to, aby cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku. Przetwory z dzikiej róży, takie jak ten dżem, łatwo zachowują walory smakowe i zdrowotne tych wyjątkowych owoców. Zdrowe przepisy na owoce róży to doskonały sposób na dodanie do swojej diety składników odżywczych. Dzięki temu przepisowi na dżem z dzikiej róży będziesz mógł cieszyć się smakiem natury nawet w zimowe dni.

Składniki:

  • 1 kilogram dzikiej róży
  • 1 kilogram cukru
  • sok z 1 cytryny lub odpowiednia ilość kwasku cytrynowego
  • laska waniliowa lub cukier waniliowy do smaku
  • 2 szklanki wody

Dżem z owoców dzikiej róży – jak zrobić?

  1. Owoce umyć, osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. Każdy owoc przekroić na pół i usunąć ze środka nasiona-otrzymamy około 2 szklanek wydrylowanych owoców. Bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać połowę cukru i owoce, gotować około 10 minut aż te ostatnie staną się szkliste. Odstawić na dobę. Następnie dodać resztę cukru, sok z cytryny, wanilię. Całość powoli gotować mieszając aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady – dodatkowe informacje

Owoce dzikiej róży zebrać najlepiej po pierwszych przymrozkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z kaliny
Następny przepis: Dżem Z Papierówek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode