Dżem z owoców dzikiej róży
Czy wiesz, że owoce dzikiej róży są nie tylko piękne, ale także niesamowicie zdrowe i smaczne? Ten przepis na dżem z owoców dzikiej róży to sposób na to, aby cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku. Przetwory z dzikiej róży, takie jak ten dżem, łatwo zachowują walory smakowe i zdrowotne tych wyjątkowych owoców. Zdrowe przepisy na owoce róży to doskonały sposób na dodanie do swojej diety składników odżywczych. Dzięki temu przepisowi na dżem z dzikiej róży będziesz mógł cieszyć się smakiem natury nawet w zimowe dni.
admin
Składniki:
- 1 kilogram dzikiej róży
- 1 kilogram cukru
- sok z 1 cytryny lub odpowiednia ilość kwasku cytrynowego
- laska waniliowa lub cukier waniliowy do smaku
- 2 szklanki wody
Dżem z owoców dzikiej róży – jak zrobić?
- Owoce umyć, osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. Każdy owoc przekroić na pół i usunąć ze środka nasiona-otrzymamy około 2 szklanek wydrylowanych owoców. Bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać połowę cukru i owoce, gotować około 10 minut aż te ostatnie staną się szkliste. Odstawić na dobę. Następnie dodać resztę cukru, sok z cytryny, wanilię. Całość powoli gotować mieszając aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Porady – dodatkowe informacje
Owoce dzikiej róży zebrać najlepiej po pierwszych przymrozkach.