Dżem z dyni jabłek i marchewki
Dżem z dyni, jabłek i marchewki to prawdziwa jesienna uczta dla każdego łasucha. Inspiracją do stworzenia tego nietypowego, ale przepysznego przepisu była dynia Hokkaido o wyjątkowo słodkim smaku. Dżem z dyni i marchewki polubią zarówno miłośnicy warzywnej kuchni, jak i łakomczuchy, ceniący przyjemne kompozycje. Wyrafinowane połączenie dyni, jabłek i marchewki tworzy niepowtarzalny smak, który zaskoczy niejednego smakosza. To doskonały dodatek do porannych naleśników, gofrów czy też idealny składnik domowego ciasta. Jak zrobić dżem z dyni i jabłek w Thermomixie? Odpowiedź znajdziesz w naszym przepisie!
admin
Składniki:
- Składniki na 6 słoików o pojemności 330 ml
- 1,5 kg dyni po obraniu – hokkaido
- 1 kg jabłek po obraniu
- 2 duże marchewki
- 1/3 szklanki cukru
Dżem z dyni jabłek i marchewki – jak zrobić?
- Wykonanie: do garczka o podwójnym dnie wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać pokrojoną w kawałki dynię i marchewkę, gotować około 20 minut. Potem dodać kawałki jabłek, gotować do rozpadnięcia się składników na małym ogniu. Na koniec dodać cukier, wymieszać, gotować około 5 minut. Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.
Dżem z dyni jabłek i marchewki – dodatkowe informacje
1. do dżemu można dodać pomarańczę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem z dyni i brzoskwiń
Następny przepis: Dżem z dyni i jabłek