DŻEM Z DYNI

DŻEM Z DYNI

Dżem z dyni to doskonały sposób na dodanie słodkiego akcentu do jesiennych posiłków. Jest idealny do tostów, naleśników, na deser lub jako dodatek do mięs. Nasz przepis na dżem z dyni z wykorzystaniem żelfixu jest niezwykle łatwy w wykonaniu i jest doskonałym sposobem na przechowanie smaku jesieni na całą zimę. Wykorzystanie żelfixu ułatwia proces zatrzymania idealnej konsystencji dżemu. Podkreślony subtelny, naturalny smak dyni sprawia, że ten dżem jest wyjątkowy. Ten prosty i szybki przepis zaskoczy Cię swoją delikatnością i kremową konsystencją.

Składniki:

  • 1 kg dyni, pokrojonej w małą kostkę
  • 150 g cukru
  • 2 cytryny
  • łyżeczka cynamonu

Dżem z dyni – jak zrobić?

  1. Dynię wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny aż dynia puści sporą ilość soku. Cytrynę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do dyni razem z cynamonem. Całość zagotować a następnie na małym ogniu gotować, ciągle mieszając aż dynia się rozpadnie i przybierze postać papki.
  2. Do wyparzonych słoików nakładać dżem i po zakręceniu odwrócić je na 5 minut do góry dnem.

Słowa kluczowe: dżem z dyni z żelfixem

DŻEM Z DYNI – dodatkowe informacje

Dynię można pod koniec gotowania rozdrobnić blenderem. Jeśli lubicie gęsty dżem można dodać do dyni np. żelfix. Do dżemu tuż przed nałożeniem do słoików można dodać rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem Z Czerwonej Porzeczki Bez Zagęstników
Następny przepis: Dżem z dyni jabłek i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode