Dżem Z Czerwonej Porzeczki Bez Zagęstników
Dla fanów słodkości o oryginalnych, owocowych nutach, prezentujemy przepis na dżem z czerwonej porzeczki bez dodatku zagęstników. Jego wyćwiczona formuła jest zarówno łatwa do wykonania, jak i skomponowana z naturalnych składników. Dżem charakteryzuje się intensywnym, wyrazistym smakiem czerwonej porzeczki, niewątpliwym atutem tego przepisu. Stanowi doskonały dodatek do pieczonych wypieków, śniadaniowej kanapki czy deserów. Co więcej, dzięki braku zagęstników, zachowuje pełnię naturalnego smaku owoców. Zachęcamy do wypróbowania tej prostej, a zarazem wyjątkowej receptury.
admin
Składniki:
- Składniki na 4-5 słoiczków 200 ml:
- 1 kg świeżych porzeczek
- 500 g cukru
Dżem z czerwonej porzeczki bez zagęstników – jak zrobić?
- Porzeczki myjemy, zdejmujemy z gałązek i przebieramy, następnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut aby puściły sok. Następnie włączamy gaz i zaczynamy gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowanie zajmuje coś około 1 do 1,5 godziny a może być dłużej lub krócej, wszystko zależy od owoców.
- Kiedy dżem jest już dość gęsty, przekładamy go do wyparzonych słoiczków.
Słowa kluczowe: dżem czerwona porzeczka, dżemy z czerwonej porzeczki, dżem z czerwonej porzeczki
Dodatkowe informacje – Dżem Z Czerwonej Porzeczki Bez Zagęstników
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.