Dżem z czerwonej porzeczki
Biorąc do ręki tę książkę kucharską, od razu zaczarujesz swój dom aromatem domowego dżemu z czerwonej porzeczki. Ten przepis na dżem porzeczkowy to prawdziwa oda do lata – korzenny i słodko-kwasowy smak dojrzewających owoców zamknięty w słoiku. Dżem z czerwonych porzeczek to klasyk na naszych stołach, który zawsze przypomina o słonecznych dniach. Niezależnie czy szukasz pomysłu na wykorzystanie nadmiaru owoców z ogrodu, czy po prostu chcesz zrobić coś wyjątkowego dla swoich bliskich, to ten dżem porzeczkowy jest tym, czego potrzebujesz. Niezwykle prosty w przygotowaniu i znakomicie smaczny. Oto przepis na dżem z czerwonych porzeczek!
admin
Składniki:
- Składniki na 3-4 słoiczki
- czerwona porzeczka 1,5 kg
- cukier kryształ 200 g
- cukier żelujący 1:1 200 g
Dżem z czerwonej porzeczki – jak zrobić?
- Przygotowanie:
Owoce umyć i usunąć łodyżki (za pomocą widelca będzie sprawnie i szybko). Do dżemu użyłam mrożonych owoców. Porzeczki umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać zwykłym cukrem. Całość gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika, aż owoce puszczą sok. Ilość cukru zależna jest od pożądanego smaku. Porzeczki zmiksować blenderem pozostawiając kawałki owoców lub wg uznania całkiem na gładko. Wstawić ponownie na palnik zmniejszając jego moc, podgrzewać celem odparowania nadmiaru płynu. Dżem mieszać co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodać cukier żelujący, kiedy dżem zacznie „pyrkać” zmniejszyć moc palnika i pogotować do zgęstnienia, dość często mieszając. Gorący dżem przelać do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić dnem do góry. Słoiki pozostawić do całkowitego wystygnięcia na bawełnianej szmatce.
Słowa kluczowe: dżem z czarnej i czerwonej porzeczki, jak zrobić dżem porzeczkowy, dżem z porzeczek przepis, dżem z porzeczek, dżem z czerwonych porzeczek
Dżem z czerwonej porzeczki – dodatkowe informacje
Dla oszczędności czasu użyłam cukru żelującego, przez co nie było potrzeby dodawania większej ilości zwykłego cukru. Cukier żelujący sprawił, że owoce były gotowane zdecydowanie krócej,wówczas nie stracą na swojej wartości jak i kolorze. Mając na uwadze kaprys mojego malucha dżem zmiksowałam i wg definicji dotyczącej przetworów przypomina galaretowatą marmoladę. Uzyskana konsystencja jest idealna do rozsmarowania, a smak jest zdecydowanie lepszy od produktów na sklepowych półkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem z aronii jabłek i śliwek
Następny przepis: Dżem Z Czerwonej Porzeczki Bez Zagęstników