Dżem z aronii jabłek i śliwek

Dżem z aronii jabłek i śliwek

Zapraszam do odkrycia przepisu na dżem z aronii, jabłek i śliwek, który stanowi unikalne połączenie smaków i aromatów trzech popularnych owoców. Ten dżem stanowi skarbnicę witamin, idealną na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Aronia dodaje dżemowi wyrazistości, jabłka nadają mu słodkości, natomiast śliwki wprowadzają do kompozycji nieco kwasowości. Jest to propozycja dla osób, które lubią domowe przetwory i poszukują ciekawych smaków. Dżem ten będzie idealny nie tylko na śniadanie do pieczywa, ale również jako dodatek do ciast czy gofrów. Crèpe, musli czy jogurt nie będą takie same bez tego dżemu!

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania około 2 litrów dżemu:

    2 kilogramy odszypułkowanej aronii

    1 kilogram jabłek

    1 kilogram dojrzałych śliwek

    ½ szklanki cukru

Dżem z aronii, jabłek i śliwek – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie: aronię zmrozić około 5 godzin. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Śliwki opłukać, wypestkować. Do garnka o podwójnym dnie dodać zmrożoną aronię, dodać ½ szklanki wody, zagotować, gotować około 20 minut aż owoce aronii puszczą dobrze sok. Potem dodać śliwki i jabłka – gotować na wolnym ogniu aż owoce się dobrze rozpadną i połączą ze sobą. Często mieszać. Na koniec dodać cukier, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Powstały dżem włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.

Dżem z aronii jabłek i śliwek – dodatkowe informacje

1. Rozgotowaną aronię można przetrzeć do dżemu przez sitko, nie będzie drobnych ziarenek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem z cukinii
Następny przepis: Dżem z czerwonej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode