Dżem pomidorowy
Dżem pomidorowy to zaskakująca, ale niezwykle smakowita propozycja dla osób kochających kulinarny eksperymenty. Ten niezwykły przysmak to doskonała propozycja na przygotowanie czegoś innego z wykorzystaniem dojrzałych, soczystych pomidorów. Zaskocz swoich bliskich oryginalnym smakiem dżemu, który wspaniale sprawdzi się zarówno podany z tostami na śniadanie, jak i dodatek do pikantnych dan. Pomidorowy dżem to prawdziwy rarytas, który pozytywnie zaskoczy swoją słodko-kwasową nutą każdego smakosza. Jeśli szukasz niebanalnych przepisów i chcesz inaczej wykorzystać sezonowe warzywa, to dżem pomidorowy na pewno spełni Twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- ½ kg cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru żelującego do owoców (1/2 kg)
- 1/3 płaskiej łyżeczki kawy nierozpuszczalnej
- ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
Dżem pomidorowy – jak zrobić?
- Wykonanie: pomidory opłukać, sparzyć, zdjąć skórkę. Pokroić na ćwiartki, wyjąć pestki. Pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka, gotować około ½ godziny na wolnym ogniu. Następnie dodać cukier trzcinowy, kawę i cynamon, smażyć około 15 minut. Na koniec dodać cukier żelujący, zagotować i całość gotować i mieszać około 5 minut, zdjąć powstałą pianę, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Sposób przygotowania:
Dżem pomidorowy – dodatkowe informacje
1. Dżem pomidorowy jest idealnym dodatkiem do słodkich wypieków, ale można go również używać jako sosu do mięs.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem morelowy bez żelfiksu
Następny przepis: Dżem rabarbarowy