Dżem jabłkowo – śliwkowy z sokownika
Cicho szeleści próg jesieni, a to oznacza jedno – sezon na przetwory! Dzisiejszy przepis to dżem jabłkowo – śliwkowy przygotowany za pomocą sokownika, który idealnie sprawdzi się do wydobycia pełni smaku i aromatu z dojrzałych owoców. Ten dżem zaskoczy Was swoją głębią smaku i subtelną słodyczą. Składniki to naturalnie nasze polskie jabłka i śliwki, które możemy znaleźć na każdym kroku pod koniec lata. Do przygotowania dżemu wykorzystaliśmy sokownik dostępny w ofercie Carrefour, który charakteryzuje się wysoką wydajnością i łatwością obsługi. Ten dżem to prawdziwa esencja jesieni zamknięta w słoiku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 2 kg śliwek
- cukier (ilość zależna od kwaśności owoców)
Dżem jabłkowo – śliwkowy z sokownika – jak zrobić?
- Śliwki umyć odsączyć na sicie, usunąć ogonki. Nie usuwając pestek włożyć do sokownika. Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić i dodać do śliwek (jeżeli nie chcemy to jabłek nie trzeba obierać wystarczy umyć i przekroić na pół, sunąć gniazda nasienne). Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców. Owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skóry wyrzucić i tak do wyczerpania owocu, natomiast sok przelać do czystych słoików, zakręcić dokładnie i słoiki pasteryzować. Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby cukrem, a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.
Dodatkowe informacje – Dżem jabłkowo – śliwkowy z sokownika
Najpierw gotowałam same śliwki, gdy lekko popękały dołożyłam jabłka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem jabłkowo-bananowy.
Następny przepis: DŻEM MALINOWO-JABŁKOWY