Dżem jabłkowo-bananowy.
Dżem jabłkowo-bananowy to wyjątkowy dodatek do codziennego menu, który z pewnością zaskoczy Was swoim niecodziennym smakiem. Połączenie jabłka i banana to prawdziwa eksplozja slodko-kwasnych nut na podniebieniu. Ten domowy dżem jest świetnym pomysłem na wykorzystanie sezonowych owoców i dodanie odrobiny egzotyki do idealnie gładkiej, słodkiej masy. Ten unikalny dżem jest łatwy do przygotowania i idealnie nadaje się na szybkie śniadanie lub do desery na deser. Dżem jabłkowo-bananowy to prawdziwy sposób na małe, codzienne przyjemności.
admin
Składniki:
- 3 banany (około 300 g)
- 700 g jabłek papierówek – obranych, bez gniazdek
- 250 g cukru
- 1 konfitur-fix
Dżem jabłkowo-bananowy – jak zrobić?
-
1.
Jabłka pokroić najpierw w plastry, później w małą kostkę do dużej miski, wypełnionej zimną wodą. Banany obrać i również pokroić w małe kostki. Pokrojone i odcedzone owoce zważyć, w sumie ma ich być 1 kg.
-
2.
Całość owoców włożyć do dużego garnka, wsypać cukier i konfitur-fix, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając i gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając.
-
3.
Gorącym dżemem napełnić umyte, wypłukane zimną wodą oraz wysuszone słoiki. Zakręcić zakrętką oraz postawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Dżem jabłkowo-bananowy – dodatkowe informacje
Do dżemu należy użyć jabłek papierówek, ponieważ mają one najlepszy smak, oraz dobrą konsystencję. Jeżeli użyje się innych jabłek, smak dżemu będzie inny, a może nawet zbyt kwaśny, bądź niedobry.