Dżem jabłkowo-bananowy.

Dżem jabłkowo-bananowy.

Dżem jabłkowo-bananowy to wyjątkowy dodatek do codziennego menu, który z pewnością zaskoczy Was swoim niecodziennym smakiem. Połączenie jabłka i banana to prawdziwa eksplozja slodko-kwasnych nut na podniebieniu. Ten domowy dżem jest świetnym pomysłem na wykorzystanie sezonowych owoców i dodanie odrobiny egzotyki do idealnie gładkiej, słodkiej masy. Ten unikalny dżem jest łatwy do przygotowania i idealnie nadaje się na szybkie śniadanie lub do desery na deser. Dżem jabłkowo-bananowy to prawdziwy sposób na małe, codzienne przyjemności.

Składniki:

  • 3 banany (około 300 g)
  • 700 g jabłek papierówek – obranych, bez gniazdek
  • 250 g cukru
  • 1 konfitur-fix

Dżem jabłkowo-bananowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Jabłka pokroić najpierw w plastry, później w małą kostkę do dużej miski, wypełnionej zimną wodą. Banany obrać i również pokroić w małe kostki. Pokrojone i odcedzone owoce zważyć, w sumie ma ich być 1 kg.

  2. 2.

    Całość owoców włożyć do dużego garnka, wsypać cukier i konfitur-fix, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając i gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając.

  3. 3.

    Gorącym dżemem napełnić umyte, wypłukane zimną wodą oraz wysuszone słoiki. Zakręcić zakrętką oraz postawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Dżem jabłkowo-bananowy – dodatkowe informacje

Do dżemu należy użyć jabłek papierówek, ponieważ mają one najlepszy smak, oraz dobrą konsystencję. Jeżeli użyje się innych jabłek, smak dżemu będzie inny, a może nawet zbyt kwaśny, bądź niedobry.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem jabłkowo-śliwkowy
Następny przepis: DŻEM JABŁKOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode