Dżem czekoladowo – truskawkowy ( czekotruskawka) na zimę
Dżem czekoladowo-truskawkowy, nazywany przez niektórych „czekotruskawką”, to przepyszna alternatywa dla tradycyjnego dżemu. Połączenie słodyczy truskawek z delikatną nutą czekolady tworzy niezapomniany smak, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Taki dżem jest idealny na zimowe poranki, kiedy potrzebujemy czegoś, co rozgrzeje nas od środka. Pomimo, że nie jest to najprostsze połączenie, smak końcowy zdecydowanie jest wart wysiłku. Jeśli jesteś fanem nutelli i truskawek, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie! Dżem czekoladowo-truskawkowy to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 kilogramy truskawek
- 1 kilogram cukru
- 100 gram kakao
- 200 gram deserowej lub gorzkiej czekolady (dwie tabliczki)
Dżem czekoladowo – truskawkowy ( czekotruskawka) na zimę – jak zrobić?
- Przepis na wykonanie nutelli truskawkowej jest banalnie prosty, wymaga jedynie czasu.
Truskawki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Pozbywamy się szypułek. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy również cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy do minimum. Truskawki z cukrem mają lekko pyrkać. Od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy czy aby się nie gotują zbyt mocno. Truskawki mają odparować, nie muszą się mocno bulgotać. Całość ma pyrkać minimum 6 godzin. Czym głużej tym lepiej. Dżem będzie gęściejszy. Możemy to zrobić rano, aby na wieczór przekładać do słoików lub pod wieczór. Wtedy wyłączamy palnik i następnie pozostawiamy tak na noc i rano kończymy czekotruskawkę. - Po tym czasie jak truskawki zrobią się gęściejsze dodajemy kakao i czekoladę. Czekoladę najlepiej dać gorzką lub deserową. Jeżeli lubimy bardzo słodkie wtedy możemy dać czekoladę mleczną.
- Truskawki z kakao i czekoladą gotujemy jeszcze na najmniejszym ogniu około 30 minut, aby całość się ładnie rozpuściła i połączyła.
- Gorący dżem truskawkowo – czekoladowy przekładamy do przygotowanych, wyparzonych i suchych słoików.
- Z tego przepisu otrzymamy około 7 lub 8 słoiczków po 280 ml, ale tak na prawdę możemy przekładać do takich jak nam pasują mniejszych lub większych.
- Nutellę czekoladowo- truskawkową przekładamy gorącą do słoików. Dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
- Jeżeli chcemy możemy również zapasteryzować słoiki.
- Słoiki przekładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pasteryzujemy 20 minut.
Porady – Dodatkowe informacje
Nutella truskawkowa wychodzi słodka, lekko kwaskowa. Dodatek gorzkiej czekolady uzupełnia całość.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem aroniowo śliwkowy
Następny przepis: Dżem jabłkowo-śliwkowy