Dżem aroniowo śliwkowy

Dżem aroniowo śliwkowy

Ten wyjątkowy dżem aroniowo-śliwkowy to prawdziwa gratka dla miłośników domowych przetworów. Dużą zaletą tego przepisu jest wykorzystanie zdrowych składników – smakowitej aronii i soczystych śliwek. Mieszanka tych dwóch owoców daje naprawdę zaskakujący efekt. Dżem ma intensywną, rubinową barwę i bogaty, nieco dziki smak, za który odpowiedzialne są oczywiście owoce polskich pól i sadów. Ta kombinacja jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa – aronia jest jednym z najbardziej wartościowych źródeł antyoksydantów, a śliwki dostarczają dużej dawki błonnika. Bez wątpienia, jest to dżem, który powinien znaleźć się na twoim stole.

Składniki:

  • 1,5 kg aronii
  • 1 kg śliwek węgierek
  • ½ kg cukru

Dżem aroniowo śliwkowy – jak zrobić?

  1. Wykonanie: aronię oskubać z szypułek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na sitku, przełożyć do torebki foliowej, włożyć do zamrażarki na około 6 godzin. Śliwki opłukać, wydrążyć pestki. Owoce przełożyć do garnka o podwójnym dnie, smażyć na małym ogniu (często mieszać) do rozpadnięcia się owoców. Na koniec dodać cukier i smażyć około 5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików gorący dżem, zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Słowa kluczowe: aronia ze śliwkami, dżem z aronii i śliwek.

Dodatkowe informacje – Dżem aroniowo śliwkowy

1.do dżemu można dodać startą skórkę z cytryny w ilości 1 łyżeczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dyniowe placuszki na słono
Następny przepis: Dżem bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode