Dynia pasteryzowana
Przedstawiam przepis na pasteryzowaną dynię, niebywale smakowity dodatek do wielu dań. To rozwiązanie pozwala na zachowanie prawdziwego smaku i wartości odżywczych dyni na długi czas. Dzięki pasteryzacji dynia odwzorowuje swoje naturalne walory bez pozostawienia konserwantów. Niezrównane doświadczenie i wyczucie smaku, którym wykazuje się ta skromna, ale pełna charakteru warzywa, zapewnia niezapomniane doznania kulinarne. Niezależnie od pory roku, z pasteryzowaną dynią zawsze możemy poczuć nutę jesieni na swoim talerzu. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe, domowe przetwory.
admin
Składniki:
- 1 kg dojrzałej dyni
- goździki
- zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka soli
Dynia pasteryzowana – jak zrobić?
- Dynię obrać, usunąć nasiona (nie wyrzucać – wysuszyć i zostawić do chrupania), miąższ pokroić w kostkę.
- Kawałki dyni wrzucić do gorącej wody i gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików, dodać parę goździków.
- Wszystkie składniki zalewy zagotować, zalać dynię i szybko zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 minut.
Dodatkowe informacje – Dynia pasteryzowana
Robię zawsze trochę więcej zalewy, dodaję wodę pozostałą z gotowania dyni i schładzam. Smakuje wyśmienicie jako kompot do obiadu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dynia marynowana
Następny przepis: Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami