Dynia pasteryzowana

Dynia pasteryzowana

Przedstawiam przepis na pasteryzowaną dynię, niebywale smakowity dodatek do wielu dań. To rozwiązanie pozwala na zachowanie prawdziwego smaku i wartości odżywczych dyni na długi czas. Dzięki pasteryzacji dynia odwzorowuje swoje naturalne walory bez pozostawienia konserwantów. Niezrównane doświadczenie i wyczucie smaku, którym wykazuje się ta skromna, ale pełna charakteru warzywa, zapewnia niezapomniane doznania kulinarne. Niezależnie od pory roku, z pasteryzowaną dynią zawsze możemy poczuć nutę jesieni na swoim talerzu. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe, domowe przetwory.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałej dyni
  • goździki
  • zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka soli

Dynia pasteryzowana – jak zrobić?

  1. Dynię obrać, usunąć nasiona (nie wyrzucać – wysuszyć i zostawić do chrupania), miąższ pokroić w kostkę.
  2. Kawałki dyni wrzucić do gorącej wody i gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików, dodać parę goździków.
  3. Wszystkie składniki zalewy zagotować, zalać dynię i szybko zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 minut.

Dodatkowe informacje – Dynia pasteryzowana

Robię zawsze trochę więcej zalewy, dodaję wodę pozostałą z gotowania dyni i schładzam. Smakuje wyśmienicie jako kompot do obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynia marynowana
Następny przepis: Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode