Dynia marynowana

Dynia marynowana

Dynia marynowana na ostro to niezwykle smakowita przystawka, idealna do podania na zimno na różnego rodzaju imprezach i spotkaniach. Spodoba się zarówno miłośnikom pikantnych smaków, jak i tym, którzy szukają czegoś innego, nietypowego. Marynowana dynia ma niepowtarzalny smak, a pikantne dodatki tylko go podkreślają. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych sałatek i kiszonych warzyw. Przepis na dynię marynowaną na ostro jest prosty do wykonania, a efekt końcowy z pewnością przekroczy oczekiwania nawet najbardziej wymagających gourmets. Zaskocz swoich gości wykwintnym smakiem marynowanej dyni.

Składniki:

  • 2 kilogramy dyni
  • 3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 goździki
  • płaska łyżeczka imbiru mielonego

Dynia marynowana – jak zrobić?

  1. Dynię obrać, oczyścić i pokroić w kostkę.
  2. Wodę z cukrem zagotować i partiami wkładać pokrojoną dynię. Gotować 5-7 minut. Gorącą wkładać do słoików.
  3. Do syropu w którym gotowała się dyna dodać pozostałe składniki, zagotować i zalać dynię w słoikach. Zakręcić i owinąć słoiki grubym kocem. Pozostawić do następnego dnia.
  4. Dynię przed zamarynowaniem możemy pokroić ozdobnie, i używać do dekorowania potraw.

Dynia marynowana – dodatkowe informacje

Można słoiki z dynią marynowaną na ostro przez 15 minut pasteryzować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynia duszona z filetem kurczaka i ziemniakami
Następny przepis: Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode