Dynia marynowana
Dynia marynowana na ostro to niezwykle smakowita przystawka, idealna do podania na zimno na różnego rodzaju imprezach i spotkaniach. Spodoba się zarówno miłośnikom pikantnych smaków, jak i tym, którzy szukają czegoś innego, nietypowego. Marynowana dynia ma niepowtarzalny smak, a pikantne dodatki tylko go podkreślają. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych sałatek i kiszonych warzyw. Przepis na dynię marynowaną na ostro jest prosty do wykonania, a efekt końcowy z pewnością przekroczy oczekiwania nawet najbardziej wymagających gourmets. Zaskocz swoich gości wykwintnym smakiem marynowanej dyni.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy dyni
- 3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka soli
- 3 goździki
- płaska łyżeczka imbiru mielonego
Dynia marynowana – jak zrobić?
- Dynię obrać, oczyścić i pokroić w kostkę.
- Wodę z cukrem zagotować i partiami wkładać pokrojoną dynię. Gotować 5-7 minut. Gorącą wkładać do słoików.
- Do syropu w którym gotowała się dyna dodać pozostałe składniki, zagotować i zalać dynię w słoikach. Zakręcić i owinąć słoiki grubym kocem. Pozostawić do następnego dnia.
- Dynię przed zamarynowaniem możemy pokroić ozdobnie, i używać do dekorowania potraw.
Dynia marynowana – dodatkowe informacje
Można słoiki z dynią marynowaną na ostro przez 15 minut pasteryzować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dynia duszona z filetem kurczaka i ziemniakami
Następny przepis: Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem