DWUKOLOROWE GNOCCHI w SOSIE z GORGONZOLI (GNOCCHI con SALSA di GORGONZOLA)
Jeśli szukasz dania, które wprowadzi do twojego menu niepowtarzalny smak i wygląd, to Gnocchi w sosie gorgonzola na pewno to zapewni. Dwukolorowe kluski, które zaskakują swoją elegancją i subtelnym smakiem, stanowią idealne połączenie z aromatycznym sosem gorgonzola, pozostawiając w ustach prawdziwy koncert smaków. Idealne na wyjątkowe wieczory przyjemności kulinarnych. Spróbuj zaserwować te gnocchi z gorgonzolą, a twoi goście z pewnością poproszą o dokładkę! To danie to nie tylko symfonia smaków, ale także eksplozja kolorów na talerzu, której nie sposób zignorować. Przygotuj się na niezapomniane doświadczenie!
admin
Składniki:
- gnocchi:
- 1kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
- 200g świeżego szpinaku
- ok.200-300 g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- sos:
- 250 ml słodkiej śmietany lub mleka
- 150g sera gorgonzola (łagodnego, nie pikantnego)
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Dwukolorowe gnocchi w sosie z gorgonzoli (gnocchi con salsa di gorgonzola) – jak zrobić?
- Umyj dokładnie szpinak, wyłóż go na głęboką patelnię, lekko posól i uduś pod przykryciem (bez dodatku wody!). Ugotowany szpinak dokładnie odciśnij z soku, który wytworzył się w trakcie gotowania, dodaj 1 jajko i zmiksuj blenderem. Umyj ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
- Do wystudzonych ziemniaków dodaj sól, łyżkę mąki ziemniaczanej i trochę mąki – wymieszaj. Odbierz teraz połowę ciasta i dodaj do niego 1 jajko (z tego ciasta uformujesz białe kluseczki), do reszty dodaj zmiksowany wcześniej szpinak. Teraz dodawaj stopniowo mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz i z pewnością do zielonego ciasta będziesz musiała jej dodać trochę więcej). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek. Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz, tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować 'kluseczki’.
- Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka (Ø ok. 2 cm), a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 2-3 cm. Teraz należy nadać 'kluseczkom’ charakterystyczny karbowany kształt, dzięki czemu gnocchi lepiej połączą się z sosem. Ten kształt najlepiej uzyskać używając widelca. W lewej ręce trzymaj wideliec. Prawą weź kawałek ciasta, połóż na widelcu, przyciśnij kciukiem i przesuń w kierunku końca, tak żeby na klusce powstały rowki. Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca, zdejmij. Gnocchi układaj w odstępach na wysypanej mąką stolnicy lub blacie.
- Przygotuj sos. Z sera gorgonzola usuń skórkę i pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej słodką śmietanę lub mleko, a następnie dodaj ser. Na małym ogniu rozpuść gorgonzolę (od czasu do czasu mieszając). Dopraw solą, pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Sos musi być dość rzadki, po dodaniu gnocchów wszystko zgęstnieje.
- Teraz ugotuj gnocchi. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 minutę, wyciągnij łyżką cedzakową i wkładaj bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu serowego. Włącz jeszcze na chwilkę palnik pod patelnią z sosem i zaczekaj, aż gnocchi pochłoną trochę sosu, a smaki się przegryzą. Wymieszaj wszystko delikatnie i podawaj.
Słowa kluczowe: gnocchi w sosie gorgonzola, gnocchi z gorgonzolą
Porady – Dodatkowe informacje
Nigdy nie gotuj ziemniaków dzień wcześniej. Zmienią swój smak i konsystencję, a gnocchi w sosie gorgonzola nie będą takie smaczne jak ze świeżych ugotowanych tego samego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami
Następny przepis: Dwukolorowy skubaniec z wiśniami